Κατά 145.000 αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο με την ανεργία να παραμένει στο χαμηλό των 50 ετών, στο 3,5%, σηματοδοτώντας το 10ο συνεχόμενο έτος αύξησης των θέσεων εργασίας.

Οι μισθοί αυξήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και αποτελεί την μικρότερη ετήσια άνοδο από τον Ιούλιο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναθεωρήσεις εμφάνισαν ότι οι θέσεις εργασίας για το Νοέμβριο και τον Οκτώβριο, αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω κατά 14.000.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις αύξησαν τις θέσεις εργασίας για 10η συνεχόμενη χρονιά, που αποτελεί την μακροβιότερη σερί περίοδο στην ιστορία των 80 ετών που ανακοινώνονται τα δεδομένα.

Στη διάρκεια του συνόλου του 2019, δημιουργήθηκαν 2,11 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Ο αριθμός αποτελεί επιβράδυνση από τις 2,68 εκατ. θέσεις του 2018 και κατατάσσουν το 2019 όγδοο στην αύξηση των θέσεων εργασίας τα τελευταία 10 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια αιτία ήταν η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν αρκετούς εργαζόμενους, η οικονομική αβεβαιότητα παγκοσμίως, και η εξασθενημένη επίδραση των φορολογικών περικοπών του 2018.

Τα σημερινά στοιχεία ήταν κατά τι χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 16.000 τον Δεκέμβριο, την ανεργία στο 3,5% και αύξηση των μισθών κατά 3,1%.

Τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στις κατασκευές και στο λιανεμπόριο. Οι θέσεις στον τομέα της υγείας και των επαγγελματικών υπηρεσιών αυξήθηκαν αλλά με βραδύτερο ρυθμό.

Η απασχόληση μειώθηκε στη μεταποίηση και στις μεταφορές.

Το ποσοστό των Αμερικανών που εργάζονται ή αναζητούν εργασία παρέμεινε σταθερό τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό διαμορφώθηκε στο 63,2%.

Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 3 σεντς τον προηγούμενο μήνα, στα 28,32 σεντς. Οι μισθοί ενισχύθηκαν 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό που είναι υψηλότερο του πληθωρισμού αλλά ήπιο σε σχέση με άλλες περιόδους με παραδοσιακά χαμηλή απασχόληση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης