Με ρυθμό 2,1% “έτρεξε” η αμερικανική οικονομία στο β΄ τρίμηνο, καθώς οι υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες αντιστάθμισαν μια πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων, διατηρώντας σε σωστή τροχιά την δεκαετή ανάπτυξη παρά τις εμπορικές εντάσεις και την επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,1% στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση ανέμεναν ανάπτυξη 2%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στο β΄ τρίμηνο αποτελεί επιβράδυνση από το 3,1% του α΄ τριμήνου, το οποίο είχε τότε τροφοδοτηθεί από την αύξηση σε αποθέματα και εξαγωγές και πτώση στις εισαγωγές.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν στο β΄ τρίμηνο για πρώτη φορά από τις αρχές του 2016, ενώ οι μη σταθερές επενδύσεις (δαπάνες σε πληροφορική, έρευνα και ανάπτυξη, εξοπλισμό και υποδομές) μειώθηκαν 0,6% έναντι της αύξησης 4,4% στο α΄ τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της οικονομίας, αυξήθηκαν κατά 4,3% στο β΄ τρίμηνο έναντι του περασμένου έτους, έναντι της αύξησης 1,1% στο α΄ τρίμηνο.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αύξησης από τα τέλη του 2017.

Οι Αμερικανοί αύξησαν τις δαπάνες τους για μεγάλες αγορές όπως αυτοκίνητα, καθώς και για τρόφιμα και είδη ένδυσης.

Οι κυβερνητικές δαπάνες επίσης σημείωσαν 5% στο β΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Η οικονομία συνεχίζει να υποστηρίζεται από τη χαμηλή ανεργία και την αύξηση των εισοδημάτων, αλλά η επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως και οι αβεβαιότητες για τους εμπορικούς δασμούς, επηρέαζαν τις προοπτικές.

Επίσης, ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης σημείωσε άνοδο 2,3% στο β΄ τρίμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση 0,4% στο α΄ τρίμηνο.

Οι δομικές τιμές σημείωσαν άνοδο 1,8%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης