ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε νέους κανόνες εμπορίου -Στο στόχαστρο η Κίνα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020, 18:06
ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία συμφώνησαν σε νέους κανόνες εμπορίου -Στο στόχαστρο η Κίνα

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία πρότειναν νέους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου για να περιοριστούν οι επιδοτήσεις που κατά την άποψή τους στρεβλώνουν την παγκόσμια οικονομία -κίνηση που ξεκάθαρα βάζει στο στόχαστρο την Κίνα.

Μία ημέρα προτού οι Κινέζοι αξιωματούχοι υπογράψουν την πρώτη φάση μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, το Πεκίνο επανέρχεται στο επίκεντρο της κριτικής από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους του.

Η Πρώτη Φάση της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας θα οδηγήσει στην αγορά από την Κίνα περισσότερων αμερικανικών προϊόντων, αλλά δεν καταπιάνεται με δυσεπίλυτα ζητήματα όπως αυτό των επιδοτήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Hiroshi Kajiyama, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Robert Lighthizer και ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για το εμπόριο, Phil Hogan αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ότι οι υφιστάμενοι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις στην αγορά από τις επιδοτήσεις.

Οι κανόνες που προτείνουν οι τρεις χώρες είναι το αποτέλεσμα δύο ετών τριμερών συζητήσεων, αλλά αποτελούν μόνο πρόδρομο της σκληρής δουλείας που πρέπει να γίνει για να πειστούν τα υπόλοιπα μέλη του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Σηματοδοτούν επίσης μια νότα αρμονίας στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, οι οποίες δοκιμάζονται από τους δασμούς των ΗΠΑ και τις διαφορές σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών και τις εξαγωγές αυτοκινήτων της ΕΕ.

Οι τρεις εταίροι σκοπεύουν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στον ΠΟΕ που εδρεύει στη Γενεύη, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών από τις 164 χώρες-μέλη του Οργανισμού.

«Αυτό θα είχε νόημα μόνο εάν συναινούσαν οι χώρες των μεγάλων επιδοτήσεων», ανέφερε μια πηγή της ΕΕ.

Το περασμένο έτος η ΕΕ χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις με την Κίνα για τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία και θεωρεί ότι η επιθυμία του Πεκίνου να κρατήσει ζωντανό τον ΠΟΕ μπορεί να το κάνει πιο ευέλικτο.

Στο μεταξύ, το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι θα ήταν πιο πρόθυμο να συζητήσει τις επιδοτήσεις στη βιομηχανία εάν οι συζητήσεις επεκτείνονταν επίσης στις αγροτικές επιδοτήσεις που κυριαρχούν στη Δύση.

Ο ΠΟΕ ήδη απαγορεύει τυχόν επιδοτήσεις που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των εξαγωγών ή που προσφέρουν πλεονέκτημα στα εγχώρια αγαθά έναντι των εισαγόμενων.

Οι τρεις εταίροι θέλουν να προσθέσουν στη λίστα τέσσερις απαγορευμένους τύπους επιδοτήσεων: τις απεριόριστες εγγυήσεις, τις επιδοτήσεις σε δοκιμαζόμενους οργανισμούς που δεν έχουν πλάνο αναδιάρθρωσης, τις επιδοτήσεις σε εταιρείες που δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και συγκεκριμένες διαγραφές χρέους.

Θα ήθελαν επίσης να καταργήσουν άλλες μεγάλες επιδοτήσεις, όπως αυτές που αφορούν τη στήριξη των εταιρειών-ζόμπι, τη δημιουργία υπερβολικής παραγωγικής ικανότητας ή την μείωση των τιμών εισροών εκτός και εάν η χώρα που επιδοτεί μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Εξετάζουν επίσης τη θέσπιση κανόνων που θα δώσουν τέλος στην αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και στους εν ισχύ κανόνες του ΠΟΕ που επιτρέπουν σε χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Σιγκαπούρη να αυτοχαρακτηρίζονται αναπτυσσόμενες χώρες, απολαμβάνοντας τα σχετικά πλεονεκτήματα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020, 18:06