Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι περισσότερη σημασία για τη χώρα του έχει η επίτευξη μιας «σωστής συμφωνίας» για το εμπόριο με την Κίνα, παρά το εάν θα υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου ή τον επόμενο Δεκέμβριο, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο Ρος εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μένει ακόμη να οριστικοποιήσουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως οι αγορές αμερικανικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από την κινεζική πλευρά και ο μηχανισμός επαλήθευσης της εφαρμογής της, πριν υπογράψουν την αρχική διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από το Λονδίνο όπου συμμετέχει στη σύνοδο του NATO, είπε χθες ότι η υπό διαπραγμάτευση καταρχήν συμφωνία ενδέχεται να μην υπογραφτεί παρά μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, τοποθέτηση που φάνηκε να διαγράφει τις ελπίδες πως θα τερματιστεί σύντομα ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στα δύο κράτη που διαρκεί 17 μήνες κι έχει επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Αυτό που προσπαθούσε να πει» ο ένοικος του Λευκού Οίκου «είναι πως χρειαζόμαστε μια σωστή συμφωνία· το εάν θα την κλείσουμε τον Δεκέμβριο, ή τον επόμενο Δεκέμβριο, ή κάποια άλλη χρονική στιγμή, είναι πολύ λιγότερο σημαντικό από το να εξασφαλίσουμε μια σωστή συμφωνία», επέμεινε ο Ρος.

Ο Ρος διαβεβαίωσε πως αναμένει σε κάθε περίπτωση ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ να κερδίσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Όμως, σε περίπτωση που ο Τραμπ ηττηθεί και δεν έχει κλειστεί στο μεταξύ η συμφωνία με την Κίνα, η διαπραγμάτευση θα γίνει «το πρόβλημα κάποιου άλλου», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης