Αν πράγματι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει δασμούς σε αγαθά αξίας άλλων 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα, αυτό θα σημάνει μια επιβάρυνση 12,2 δισεκ. δολαρίων επιπλέον για τους Αμερικανούς καταναλωτές τον χρόνο για ρούχα, παπούτσια, παιγνίδια και οικιακές λευκές συσκευές, προειδοποίησε χθες η αμερικανική εθνική συνομοσπονδία εταιρειών λιανικής (National Retail Federation, NRF).

Οι δασμοί θα έχουν αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώσουν επιπλέον 4,4 δισεκ. δολάρια για ρουχισμό, 2,5 δισεκ. για υποδήματα, 3,7 δισεκ. για παιγνίδια και 1,6 δισεκ. για οικιακές συσκευές, τόνισε ο φορέας αυτός. Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της NRF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήταν αδύνατον όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά στον τομέα μας να αλλάξουν ταυτόχρονα προμηθευτές επιλέγοντας κάποια άλλη χώρα. Δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα», εξήγησε ο Ντέιβιντ Φρεντς, αντιπρόεδρος της NRF αρμόδιος για τις σχέσεις με την κυβέρνηση. «Βραχυπρόθεσμα, οι εταιρείες λιανικής θα ήταν αναγκασμένες να συνεχίσουν να βασίζονται σε κινέζους προμηθευτές και να μετακυλύουν το κόστος στους πελάτες τους».

Εξάλλου επίσης χθες, μια ομοσπονδία που εκπροσωπεί τις εταιρείες μόδας, η United States Fashion Industry Association (USFIA), υπολόγισε ότι εάν επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε ενδύματα και υφάσματα, θα κοστίζουν στους Αμερικανούς καταναλωτές 4,9 δισεκ. τον χρόνο, ή επιπλέον 60 δολάρια ανά τετραμελή οικογένεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλλει δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας άλλων 300 δισεκ. δολαρίων — πρακτικά στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ αναμένεται να συζητήσει όσον αφορά τη διμερή διένεξη για το εμπόριο με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 στην Ιαπωνία στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης