ΗΠΑ: Συμφωνία Δημοκρατικών - Λευκού Οίκου για τη χορήγηση ακόμη 300 δισ. δολαρίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020, 03:57
ΗΠΑ: Συμφωνία Δημοκρατικών - Λευκού Οίκου για τη χορήγηση ακόμη 300 δισ. δολαρίων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε την Τρίτη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την αποδέσμευση άλλων 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την κρίση του νέου κορωνοϊού.

Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

«Υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν αλλά έχουμε μια συμφωνία και πιστεύω ότι θα την εγκρίνουμε σήμερα» στη Γερουσία, είπε ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ. Εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν από τηλεφώνου «και μετά τα μεσάνυχτα» μεταξύ της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και του Μαρκ Μίντοους, του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Αν και σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν συμμετείχαν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ή γερουσιαστές, ο Σούμερ είπε ότι οι Μνούτσιν και Μίντοους ήταν «σε στενή επαφή» με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ, αλλά επίσης και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τη Γερουσία, στη συνέχεια να υπερψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τέλος να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τραμπ ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Ο Μνούτσιν είχε ανακοινώσει την Κυριακή τα κυριότερα σημεία αυτής της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 300 δισεκ. δολαρίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντί για τα 250 που είχαν προτείνει αρχικά οι Ρεπουμπλικάνοι. Επίσης, θα αποδεσμευτούν 75 δισεκ. δολάρια για τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και 25 δισεκ. για να αυξηθεί η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί.

Τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 349 δισεκ. που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ποσό που εγκρίθηκε στα τέλη Μαρτίου στο πλαίσιο του ιστορικού σχεδίου βοήθειας, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020, 03:58