Άνοδο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, αν και ο ρυθμός της ανόδου (σε ετήσια βάση) υποχώρησε για πρώτη φορά φέτος.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ενώ χωρίς τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας (δομικός πληθωρισμός), οι τιμές αυξήθηκαν 0,1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 0,3% τον Αύγουστο και 0,2% του δομικού πληθωρισμού.

Σε σχέση με το περασμένο έτος, οι τιμές αυξήθηκαν 2,7%, ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό από το 2,9% των δύο προηγουμένων μηνών.
Ήταν η πρώτη φορά που ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση υποχώρησε, από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το κόστος καταλυμάτων και ενοικίου, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των συνολικών καταναλωτικών δαπανών, αυξήθηκε 0,3% τον Αύγουστο, και κατά 3,4% σε σχέση με το περασμένο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 1,9% τον προηγούμενο μήνα, λόγω της αύξησης 3% των τιμών της βενζίνης. Σε σχέση με πέρυσι, οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν 10,2% και το κόστος βενζίνης κατά 20,3%.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 0,1% τον Αύγουστο και κατά 1,4% έναντι του προηγουμένου έτους. Οι τιμές των αγαθών εκτός τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησαν 0,2% από το περασμένο έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης