ΗΠΑ: Στο 3,5% ο ρυθμός ανάπτυξης στο γ΄ τρίμηνο

ΗΠΑ: Στο 3,5% ο ρυθμός ανάπτυξης στο γ΄ τρίμηνο
Οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες τόνωσαν την οικονομική ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο, βοηθώντας ώστε να αντισταθμιστούν οι ασθενείς επιχειρηματικές δαπάνες και η πτώση των αμερικανικών εξαγωγών.

Το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 3,4%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκαν 4% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, που αποτελεί το ισχυρότερο ποσοστό ανάπτυξης σε τέσσερα χρόνια.

Η χαμηλή ανεργία, οι σταθερές θέσεις εργασίας και η αύξηση των μισθών, ενθάρρυναν τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε δαπάνες.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν στο γ΄ τρίμηνο κατά 3,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 9,1% καθώς οι Αμερικανοί αύξησαν τις αγορές ξένων αγαθών.

Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ήταν οι χαμηλότερες από το δ΄ τρίμηνο του 2016. Οι δαπάνες σε δομές μειώθηκαν κατά 7,9% στο γ΄ τρίμηνο.

Η επίδραση του υψηλότερου κόστους δανεισμού φαίνεται να έχει επίδραση σε δύο τομείς τους οποίους οι καταναλωτές συνήθως πρέπει να χρηματοδοτούν: την αγορά κατοικιών και αυτοκινήτων.

Ο δείκτης μέτρησης για τον πληθωρισμό υποχώρησε επίσης σε σχέση με το β΄ τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών για τις προσωπικές δαπάνες αυξήθηκε 1,6% στο γ΄ τρίμηνο, ενώ και οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 1,6% επίσης.

Οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 3,3% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, με τις αμυντικές δαπάνες να αυξάνονται κατά 4,6%.

Η παραγωγή αυξήθηκε 3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018, 16:04