Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να άρει ορισμένους από τους δασμούς που επιβάλλει σε εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα και να μειώσει άλλους με αντάλλαγμα την αγορά περισσότερων αγροτικών προϊόντων από το Πεκίνο, δήλωσαν την Πέμπτη πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, η έλλειψη επίσημης επιβεβαίωσης από τις δύο πλευρές ήγειρε αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Πηγή που έχει ενημερωθεί για την πορεία των διμερών διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την επιβολή τιμωρητικών δασμών σε αγαθά αξίας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αν δεν συναφθεί στο μεταξύ συμφωνία θα τεθούν σε ισχύ την Κυριακή, και θα μειώσουν προϋπάρχοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αντάλλαγμα, το Πεκίνο θα αγοράσει επιπλέον αγροτικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων το 2020, διπλάσιας από ό,τι το 2017, πριν αρχίσει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σύμφωνα με δύο πηγές στις ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ, ερωτηθείσα για τις συνομιλίες όσον αφορά στο εμπόριο με τις ΗΠΑ, περιορίστηκε να πει ότι το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να επιλύσει τα ζητήματα, αλλά η συμφωνία πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής.

Το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις έως τώρα προκαλεί αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον έχει κλειστεί η συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημείωσε πως η ενημέρωση που έχει δεν είναι σαφής. «Είναι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο για μένα: πρόκειται για συμφωνία επί της αρχής ή για συμφωνία;» διερωτήθηκε.

Παρά την απουσία ανακοινώσεων, η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατέγραφε άνοδο σε υψηλό σχεδόν πέντε μηνών, ενώ στο κινεζικό χρηματιστήριο γινόταν ράλι.

Πηγή προσκείμενη στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα του Πεκίνου δήλωσε στο Reuters ότι έχει ενημερωθεί πως έχει υποβληθεί η «τελική προσφορά» της Ουάσινγκτον που έχει εγκριθεί από τον Τραμπ αλλά όχι από την κινεζική κυβέρνηση -τουλάχιστον όχι ακόμη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης