Υπέρ της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα εκδήλωσης του Ελληνο-ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας, αν και διαπιστώνει πως «η οικονομία ανακάμπτει», εκτιμά ότι η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, πρέπει να αποσαφηνιστεί τόσο το καθεστώς της επιτήρησης, στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει το 75% των χρημάτων που έχει δανειστεί από τους θεσμούς, όσο και οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους οι εταίροι μας είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στη χώρα προληπτική πιστωτική γραμμή.

Όπως ανέφερε, η ύπαρξη ενός τέτοιου πλαισίου προληπτικής πιστωτικής γραμμής θα ήταν επωφελής για την ελληνική οικονομία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού. Και τούτο διότι, όπως είπε, θα παρέχει στην Ελλάδα ασφάλεια για τη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018- ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση που η κατάσταση στις διεθνείς αγορές επιδεινωθεί.

Παράλληλα, σημείωσε, θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στη χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι αυτά να αποκτήσουν και πάλι τη “σφραγίδα του αξιόχρεου” από τους οίκους αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει ότι η διατήρηση του καθεστώτος αυτού (της κατ΄ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ) είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών για όσο χρονικό διάστημα η Ελλάδα αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία των μη επιλέξιμων προς επένδυση κρατών.

Παρά ταύτα, ο κ. Στουρνάρας διαπιστώνει ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή (λιτότητας) έχει φέρει αποτελέσματα. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έπρεπε να έχουν προχωρήσει από χρόνια ολοκληρώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

«Η οικονομία ανακάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο, όπως παρατήρησε, η χώρα έχει ακόμη να διανύσει κάποια απόσταση μέχρι να αποκτήσει μόνιμη χρηματοδότηση από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης