Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο, μία διάρκεια που το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει «δοκιμάσει» να εκδώσει εδώ και εννέα χρόνια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,125% στο αρχικό guidance. Aν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το επιτόκιο ήταν για 4,125%-4,25%, στη συνέχεια αυτό διαμορφώθηκε στο 4,125%. Μετά την πρώτη ώρα, λόγω της ισχυρής ζήτησης, το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,90% με 4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο θα έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ, όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Οι προσφορές μία ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου ξεπερνούσαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση θα διαμορφωθεί κοντά στα επίπεδα της έκδοσης του 5ετούς, στα 2 με 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη ζήτηση. Στις 13.00 το μεσημέρι οι προσφορές για το ομόλογο έφθασαν τα 11,2 δισ. ευρώ.

Τη Δευτέρα, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης, το ράλι που κατέγραφαν τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα πάτησε φρένο, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» αυτήν την κίνηση από το οικονομικό επιτελείο ακριβώς μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, οι αποδόσεις στο πρώην 10ετές ομόλογο, λήξης 30 Ιανουαρίου 2028, αν και σήμερα συνεχίζουν να αυξάνονται ελαφρώς, κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006, στο 3,677%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται το νέο 5ετές ομόλογο, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 2,823%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης