Υπόθεση Κασόγκι: Γερμανικό εμπάργκο κατά του Ριάντ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, 11:34
Υπόθεση Κασόγκι: Γερμανικό εμπάργκο κατά του Ριάντ
Μετά τις αποκαλύψεις έκθεσης της CIA ότι την εντολή για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη έδωσε προσωπικά ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η Γερμανία θέλοντας πρώτη να δώσει το καλό παράδειγμα επέβαλε εμπάργκο εξοπλισμών προς το Ριάντ. Από το Υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι σταματούν όλες οι εξαγωγές πολεμικού υλικού προς τη χώρα, ακόμη κι αυτές που έχουν ήδη εγκριθεί. Εκτός αυτού, το Βερολίνο εξήγγειλε απαγόρευση εισόδου σε 18 Σαουδάραβες υπόπτους. Όπως διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η απαγόρευση ισχύει για όλο τον χώρο Σένγκεν.

Πολιτική και οικονομικά συμφέροντα

Η απόφαση προκάλεσε επικρίσεις σε τμήματα της γερμανικής βιομηχανίας που έλαβαν ήδη άδεια για συγκεκριμένες εξαγωγές εξοπλιστικού υλικού ύψους 417 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. «Η Σαουδική Αραβία είναι σημαντικός εταίρος μας, είναι προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε την αμυντική ικανότητα της χώρας» δήλωσε ηγετικό στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας. Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Siemens Τζο Κέζερ δεν πρόκειται να μεταβάλει το πρόγραμμά του και θα συμμετάσχει στη διάσκεψη του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στο Ριάντ. Σε γραπτή ανακοίνωση η εταιρεία του αναφέρει ότι «σε δύσκολους καιρούς είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος με Σαουδάραβες πελάτες και εργαζομένους, όπως το ίδιο σημαντικό είναι η διαλεύκανση και η δικαιοσύνη στην υπόθεση Κασόγκι». Οι αντιδράσεις οφείλονται στο ότι εδώ και χρόνια η Σαουδική Αραβία είναι ο ένας από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018 δόθηκε η άδεια για εξαγωγές ύψους 160 εκατ. ευρώ, τριπλάσιες μέσα σε έναν χρόνο.

Υπήρξαν όμως και φωνές κατανόησης. Για παράδειγμα, ο Χανς Κρίστοφ Ατζπόντιεν, διευθυντής του Συνδέσμου Πολεμικής Βιομηχανίας BDSV, ανέφερε ότι «φυσικά και αποδεχόμαστε ότι η πολιτική έχει τον πρώτο λόγο». Βέβαια, υπάρχουν ζητήματα που είναι ανοιχτά, όπως, για παράδειγμα, εάν θα αποζημιωθούν όσες εταιρείες έχουν ήδη πάρει άδεια για συγκεκριμένο όγκο εξαγωγών. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει διευκρινίσει το ύψος τους.

Rheinmetall και Lürssen

Παρ' όλα αυτά, εικάζεται ότι θα πληγεί σημαντικά ο όμιλος Lürssen. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με ναυπηγεία στη Βρέμη, όπου κατασκευάζονται 50 παράκτια περιπολικά πλοία για τη Σαουδική Αραβία αξίας 1,5 δις ευρώ. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται για καθαρά αμυντικούς λόγους, το κάθε κομμάτι θα περάσει από ενδελεχή έλεγχο από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που προκαλεί επικρίσεις σε μάνατζερ της εταιρείας. Ο συγκεκριμένος όμιλος έχει πάρει τα μέτρα του από καιρό. Επειδή η επιβολή εμπάργκο ήταν θέμα χρόνου, σταμάτησε η κατασκευή αυτών των πλοίων. Σύμφωνα με τη «Handelsblatt», δύο εξ αυτών είναι έτοιμα, ενώ η κατασκευή άλλων οκτώ που απασχολούν 300 εργαζομένους είχε ήδη ξεκινήσει. Όμως η Lürrsen δεν είναι η μόνη που πλήττεται από το εμπάργκο. Και ο ανταγωνιστής της, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Rheinmetall εξάγει μέσω της θυγατρικής της στην Αυστρία φορτηγά στο Ριάντ, και μέσω των θυγατρικών της στην Ιταλία και τη Νότια Αφρική πυρομαχικά και κομμάτια για τη συναρμολόγηση σφαιρών στην ίδια τη χώρα. Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι σφαίρες της Rheinmetall χρησιμοποιούνται και στον πόλεμο στην Υεμένη.

Άγνωστο παραμένει εάν και πώς θα επηρεάσει το εμπάργκο εξοπλισμών τις συνολικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα το τεράστιο πρότζεκτ 500 δις ονόματι «Νeom», μάνατζερ του οποίου είναι ο πρώην επικεφαλής της Siemens Κλάους Κλάινφελντ, κατ' απόφαση του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου. Σε μια επιφάνεια όσο είναι το κρατίδιο της Έσσης πρόκειται να χτιστεί πάνω στην έρημο η πόλη του μέλλοντος. Το 2017 οι γερμανικές εξαγωγές στη μεγαλύτερη οικονομία του Περσικού μειώθηκαν, πάντως, από 7,3 σε 6.6 δις ευρώ.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, 13:54