Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2018, καθώς η εκκολαπτόμενη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και οι πολιτικές αναταραχές εντός της ΕΕ, απειλούν να εκτροχιάσουν το οικονομικό momentum της ευρωζώνης.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 2,1% φέτος, τόνισε η ΕΕ στην τριμηνιαία της έκθεση, περικόπτοντας την προηγούμενη εκτίμηση του 2,3% το Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί στο 2% το 2019, αντίστοιχα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η πτωτική αναθεώρηση αναδεικνύει τις συνέπειες από τις οξυμένες εμπορικές εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, οι δασμοί των οποίων στις ευρωπαϊκές εξαγωγές τον Ιούνιο, προκάλεσαν αντίποινα από τις Βρυξέλλες σε αμερικανικά προϊόντα.

Σε συνδυασμό με τις απειλές του Λευκού Οίκου να φορολογήσει τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και την υπόσχεση της Ιταλίας να αμφισβητήσει τους κανόνες της ευρωζώνης, η ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικό πτωτικό ρίσκο μετά από την ταχύτερη ανάπτυξη της δεκαετίας πέρυσι, το 2,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον όπως οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, μπορούν να πλήξουν την εμπιστοσύνη και να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο Valdis Dombrovskis.

Η αύξηση των ενεργειακών τιμών και η αβεβαιότητα πολιτικής ασκούν επίσης πιέσεις στην ανάπτυξη παρά τα ισχυρά θεμελιώδη και τις συνεχείς ευνοϊκές νομισματικές πολιτικές από την ΕΚΤ, δήλωσε ο Επίτροπος Pierre Moscovici.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αναμένεται να ενισχυθεί ελαφρώς λόγω των αυξήσεων των ενεργειακών τιμών, ανακοίνωσε η ΕΕ, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις στο 1,7% από το 1,5% κι τόνισε ότι οι τιμές καταναλωτή θα παραμείνουν στο 1,7% το 2019, σε σχέση με το 1,6% που αναμενόταν προηγουμένως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης