Υποχωρεί η στερλίνα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018, 14:19
Υποχωρεί η στερλίνα εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας
Πτώση έναντι του δολαρίου σημείωσε η στερλίνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε στη Βρετανία, όπου η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση στο να προχωρήσουν τα σχέδιά της για το Brexit.

Ύστερα από δημοσιεύματα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πρόκληση στην ηγεσία της, η Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής των Λόρδων ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία της Μέι για τον τερματισμό της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «θεμελιώδη σφάλματα».

Η Βρετανία αναμένεται να φύγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, αλλά υπάρχουν βαθιές διαφορές εντός της κυβέρνησης και του Συντηρητικού κόμματος της Μέι για το τι είδους σχέση θα αντικαταστήσει τα 46 χρόνια παραμονής στην ΕΕ.

Έως τώρα, ωστόσο, αυτές οι διαφορές δεν φάνηκαν να προκαλούν αναταραχή στους επενδυτές, με το νόμισμα να σημειώνει άνοδο έναντι του δολαρίου και να ενισχύεται η σταθμισμένη με βάση το εξωτερικό εμπόριο ισοτιμία του από τα τέλη του περασμένου χρόνου.

Έχοντας ενισχυθεί πάνω από 4,5% από την αρχή του έτους, η στερλίνα αναμένεται να καταγράψει την καλύτερη μηνιαία επίδοσή της έναντι του δολαρίου από τον Ιούλιο του 2010.

Σήμερα, ωστόσο, κινείται πτωτικά, καταγράφοντας νωρίτερα πτώση 0,3% στο 1,4110 δολάριο. Έναντι του ευρώ, σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,2% στις 87,95 πένες.

«Η στερλίνα έχει αποδυναμωθεί λόγω των έντονων εικασιών ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια πρόκληση στην ηγεσία της», σχολίασε αναλυτής της MUFG, προσθέτοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα ήταν μια μη καλοδεχούμενη εξέλιξη, καθώς οι συνομιλίες για το Brexit εισέρχονται σε μια πιο κρίσιμη φάση και ένα τέτοιου είδους κλίμα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη στερλίνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018, 14:19