Η βρετανική λίρα-στερλίνα καταγράφει πτώση μετά τις πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει νομοθετικές αλλαγές που θα ανατινάξουν τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

Η στερλίνα «έχανε» νωρίτερα έως και 0,6% έναντι του δολαρίου, στην πλέον διαρκή πτώση της από τον Ιούνιο έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ, με τον επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης να φέρεται να είναι έτοιμος να δηλώσει στην ΕΕ ότι προτιμά να αφήσει τις συνομιλίες να αποτύχουν παρά να προχωρήσει σε συμβιβασμό επί ορισμένων εκ των πιο βασικών στόχων του για το Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίρα υποχωρούσε κατά 0,4% στα 1,3226 δολάρια στις 10:49 π.μ. ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα το πρωί, ενώ την ίδια ώρα υποχωρούσε επίσης κατά 0,4%, στις 89,53 πένες έναντι του ευρώ.

«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε μόνον στην αρχή μιας επώδυνης διόρθωσης για τη λίρα» υπογραμμίζει στο πρακτορείο Bloomberg ο Valentin Marinov, επικεφαλής συναλλαγματικής στρατηγικής στην Credit Agricole, ο οποίος εκτιμά ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει έως και στο 1,20 δολ. σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας και «σκληρού» Brexit την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι επενδυτές επιστρέφουν το βλέμμα τους στη μορφή που θα λάβει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση στο τέλος του 2020, καθώς τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου για τις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών, προκειμένου να μην υπάρξει ανωμαλία με την έναρξη του νέου έτους στο διμερές εμπόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης