Απώλειες άνω του 3% καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου την Τρίτη, ακολουθώντας τον πτωτικό ρυθμό των χρηματιστηριακών αγορών, καθώς η πρόβλεψη του CEO της Moderna Στεφάν Μπανσέλ ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για την περαιτέρω δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης αλλά και την επιβράδυνση της ζήτησης για τον μαύρο χρύσο.

Ειδικότερα, ο Στ. Μπανσέλ προειδοποίησε μιλώνστας στους Financial Times ότι θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια για συγκεκριμένες παραλλαγές σε κλίμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ακόμα ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης στη νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα παραγωγή εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος.

«Ο οικονομικός αντίκτυπος καθοδηγείται από τον φόβο και την πολιτική αντίδραση… Ο φόβος επηρεάζει τα ταξίδια. Υπάρχουν άμεσες απαγορεύσεις. Αλλά και ο φόβος του εγκλωβισμού που προκαλεί αλλαγή των ταξιδιωτικών σχεδίων», δήλωσε ο Paul Donovan της UBS σε σημείωμά του.

Παράλληλα με την προοπτική εξασθένησης της ζήτησης πετρελαίου, ενισχύονται οι προσδοκίες ότι ο OPEC+ θα θέσει σε αναστολή τα σχέδια για την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι το καρτέλ θα κινηθεί προς το πάγωμα της αύξησης της παραγωγής υπό το πρίσμα της μετάλλαξης Όμικρον και της αποδέσμευσης αποθεμάτων πετρελαίου από τους μεγάλους καταναλωτές», τόνισε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar.

Ο OPEC+ θα συνεδριάσει στις 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να επανεξετάσει το σχέδιο για αύξηση της προσφοράς του “μαύρου χρυσού”.

«Μετά τη συντονισμένη αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων και την ανακοίνωση για περιορισμούς στα ταξίδια απλο πλευράς δεκάδων κρατών, ο OPEC+ θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια απόφαση για “πάγωμα” ή περικοπή της παραγωγής», ανέφερε  ο αναλυτής της OANDA, Edward Moya.

Σε αυτό το κλίμα, το πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρεί κατά 2,32 δολάρια ή 3,2% στα 71,12 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου στα 70,52 δολάρια.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate χάνει 2,15 δολάρια ή 3,1% στα 67,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τα 67,06 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Αυγούστου.

Το πετρέλαιο σημείωσε πτώση περίπου 12% την Παρασκευή μαζί με άλλες αγορές, λόγω των φόβων ότι η έντονα μεταλλαγμένη Omicron θα πυροδοτούσε νέα λουκέτα και θα έπληττε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σοβαρή είναι η νέα παραλλαγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης