Τη χειρότερη επίδοσή του από το 2016, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή του, σημείωσε για το πρώτο εξάμηνο φέτος ο δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών που καταρτίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία DHL, αν και το 47% των Ελλήνων του κλάδου περιμένει αύξηση για το προαναφερόμενο διάστημα, το 33% «μιλά» για σταθερότητα, ενώ ένας στους πέντε «βλέπει» μείωση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, ο δείκτης TCI SEVE-DHL για το πρώτο εξάμηνο φέτος, ανήλθε σε 86,8 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI<100 = απαισιοδοξία) έναντι 141,5 μονάδων στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 (πτώση 54,7 μονάδων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης καταγράφει τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων αναφορικά με τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές συνθήκες, καθώς και τις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις τους, ενώ τονίζεται ότι η ερώτηση επικαιρότητας αφορούσε στις επιπτώσεις του COVID-19 στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, εστιάζοντας στις εξαγωγές, στις εγχώριες πωλήσεις, στην παραγωγή και στη μεταφορά-διακίνηση των προϊόντων στο εξωτερικό.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι εξαγωγές αποτέλεσαν τον μοναδικό τομέα στον οποίο καταγράφηκαν θετικές εκτιμήσεις. Όσον αφορά στις διεθνείς οικονομικές συνθήκες, το 67% των ερωτηθέντων αναμένει επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, το 13% προσδοκά ότι θα παραμείνουν σταθερές, ενώ ένας στους πέντε αναμένει βελτίωση.

Στην ερώτηση για τις εγχώριες πωλήσεις, το 36% αναμένει αύξηση και το 39% σταθερότητα στην ελληνική αγορά και το 25% εκτιμά ότι θα επέλθει μείωση. Σχετικά με τις εγχώριες οικονομικές συνθήκες, το 62% δηλώνει απαισιόδοξο, με ποσοστό 18% να προσδοκά αύξηση εξαγωγών και το 20% σταθερότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα της έρευνας για το αν η εξάπλωση του κορωνοϊού θα επηρεάσει τις εξαγωγές της επιχείρησης, το 12% δήλωσε καθόλου, το 23% ελάχιστα, το 32% μέτρια, το 27% πολύ και το 6% πάρα πολύ. Παρόμοια καταγράφηκε η εικόνα και για τις εγχώριες πωλήσεις με το 15% να δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστεί καθόλου, το 20% ελάχιστα, το 37% μέτρια, το 23% πολύ και το 5% πάρα πολύ.

Όσον αφορά στην ερώτηση για το αν ο κορωνοϊός θα επηρεάσει την παραγωγή της επιχείρησης, το 25% δήλωσε καθόλου, το 23% ελάχιστα, το 33% μέτρια, το 16% πολύ και το 3% πάρα πολύ, ενώ για το εάν θα επηρεάσει τη μεταφορά-διακίνηση των προϊόντων στο εξωτερικό, το 19% απάντησε καθόλου, το 28% ελάχιστα, το 26% μέτρια, το 25% πολύ και το 2% πάρα πολύ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 21/05/20-05/06/20 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 244 ανταποκρίθηκαν).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης