Υποχώρησαν η τουρκική λίρα και τα ομόλογα, μετά από το πρόσφατο ράλι που τροφοδοτήθηκε από τις προσδοκίες για μια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, και ενώ ο MSCI Emerging Markets Currency Index κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση σε μία εβδομάδα.

Το νόμισμα υποχώρησε για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες έναντι του δολαρίου, καθώς τα στοιχεία εμφάνισαν ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 5,2% στο β΄ τρίμηνο, μετά από το αναθεωρημένο 7,3% στους τρεις προηγούμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τους φορείς χάραξης πολιτικής να αναμένεται να επεκτείνουν έναν ακόμη κύκλο σύσφιξης όταν συναντηθούν την Πέμπτη, οι προοπτικές για την οικονομία είναι δυσοίωνες.

Η νομισματική αρχή έχει ήδη αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 650 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο, αλλά δέχεται πιέσεις για να κάνει περισσότερα και να συγκρατήσει την πτώση.

«Όλες οι ενδείξεις λένε ότι το αναπτυξιακό momentum έχει αρχίσει να χάνει την ορμή του μετά από τον Ιούλιο-Αύγουστο, καθώς η κρίση της λίρας πέρασε σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο», αναφέρει αναλυτής της Commerzbank, Tatha Ghose.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η προοπτική μπορεί να αλλάξει μόνο εάν προκύψει μια μαγική πολιτική και κατορθώσει να σταθεροποιήσει τη λίρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο κατά άλλες 300 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Η λίρα υποχώρησε 1,4% στις 6,4969 έναντι του δολαρίου, προτού περιορίσει την πτώση στο 0,4%, καθώς το δολάριο παρέδωσε κάποια από τα κέρδη του.

Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο της Τουρκίας, αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 19,75%, αφού υποχώρησε κατά 221 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης