Απώλειες καταγράφουν τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών καθώς το δολάριο παραμένει κοντά σε υψηλό 16 μηνών, με την τουρκική λίρα να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά σήμερα και το ρωσικό ρούβλι να γνωρίζει πιέσεις εν μέσω αυξημένων των γεωπολιτικών ανησυχιών που έχει πυροδοτήσει η μεταναστευτική κρίση στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ρούβλι χάνει 0,4% μετά τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων με τις οποίες εξέφρασαν ανησυχίες για την «ασυνήθιστη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χώρες που συνορεύουν με τη Λευκορωσία προειδοποίησαν την Πέμπτη ότι η μεταναστευτική κρίση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση, με την Ουκρανία να έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών για την ενίσχυση των μονάδων της στα σύνορα.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει προειδοποιήσει με αντίποινα την Ε.Ε. εάν η Ευρώπη προχωρήσει σε νέες κυρώσεις.

Στο μεταξύ, η τουρκική λίρα βρέθηκε νωρίτερα να υποχωρεί 0,8% σε νέο χαμηλό στο 9,9843, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής το ψυχολογικό επίπεδο των 10 λιρών/ δολ. Αυτή την ώρα το τουρκικό νόμισμα κινείται στο 9,9237/ δολ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ράλι του πληθωρισμού στην Τουρκία και οι εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων της κατά 100 μονάδες βάσης οδηγούν το τουρκικό νόμισμα σε αρνητικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Η λίρα οδεύει για εβδομαδιαίες απώλειες άνω του 2%.

Το βασικό επιτόκιο έχει ήδη μειωθεί κατά 300 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, στο 16% προκειμένου να δοθεί μια τόνωση στην οικονομία όπως ζητά ο πρόεδρος Ερντογάν. Η λίρα ωστόσο έχει χάσει φέτος το 25% της αξίας της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης