Τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ισπανία το 2019 και το 2020 αναθεώρησε επί τα χείρω η κεντρική τράπεζα της χώρας, σε μια αναγνώριση του γεγονότος ότι η πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει «ασυλία» από την αβεβαιότητα που αγκαλιάζει την παγκόσμια οικονομία.

Η Τράπεζα της Ισπανίας αναμένει πλέον ανάπτυξη 2% για το σύνολο του 2019 και επιβράδυνση στο 1,7% για το 2020. Οι προηγούμενες προβλέψεις της για τα δύο έτη ήταν αντίστοιχα, τον Ιούνιο, 2,4% και 1,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κακά νέα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από τη S&P. Η αναβάθμιση οδήγησε σε ράλι τα κρατικά ομόλογα της χώρας, οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς μόλις στο 0,13%. Η απόδοση βρισκόταν κοντά στο 1,5% στις αρχές του έτους.

Η ισπανική κεντρική τράπεζα αποδίδει την αναθεώρηση των προβλέψεων στην πιο αδύναμη του αναμενομένου αύξηση της απασχόλησης στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, καθώς και στη διεθνή αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Η Τράπεζα έλαβε υπ’ όψιν της και την τελική αναθεώρηση οικονομικών στοιχείων της προηγούμενης περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η ανάπτυξη στην Ισπανία παραμένει η μεγαλύτερη μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Η πτώση της παραγωγής στη μεταποίηση έχει φέρει τη Γερμανία στα πρόθυρα ύφεσης, ενώ η οικονομία της Ιταλίας δείχνει επικίνδυνα σημάδια στασιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης