Ισπανία: Συρρίκνωση-ρεκόρ για τον τομέα των υπηρεσιών τον Μάρτιο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, 12:48
Ισπανία: Συρρίκνωση-ρεκόρ για τον τομέα των υπηρεσιών τον Μάρτιο

Τα μέτρα του lockdown που έχει επιβάλει η Ισπανία για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού οδήγησαν σε συρρίκνωση-ρεκόρ στη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών τον προηγούμενο μήνα, με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να έχουν πληγεί ιδιαιτέρως.

Ο ΡΜΙ, που καταγράφει τη δραστηριότητα στον τομέα, ο οποίος αντιστοιχεί στο μισό της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας, βυθίστηκε στο ιστορικό χαμηλό των 23 μονάδων τον Μάρτιο από τις 52,1 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ο κλάδος έχει παραμείνει υψηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για περισσότερο από έξι χρόνια.

Ο Paul Smith, διευθυντής Οικονομικών της Markit, επισήμανε ότι τα στοιχεία του Μαρτίου περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις από τις προσπάθειες περιορισμού του κορωνοϊού.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η προσπάθεια να αποτυπωθούν η κλίμακα και η διάρκεια της πανδημίας στο ΑΕΠ και στην απασχόληση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η σοβαρότητα της ύφεσης στο β΄ τρίμηνο να υπερβαίνει οτιδήποτε έχουμε δει κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης της περιόδου 2008-2009.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, 13:03