Η τουρκική λίρα συνεχίζει και σήμερα την έντονα πτωτική της πορεία αγγίζοντας το ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ με την ισοτιμία ευρώ/τουρκικής λίρας να διαμορφώνεται στο 4,60226 , ενώ έναντι του δολαρίου βρίσκεται μία ανάσα από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που άγγιξε τον Ιανουάριο.

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποστεί διαρκείς και έντονες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από τις διπλωματικές διαμάχες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την επιδείνωση της οικονομικής θέσης της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τουρκικός προϋπολογισμός παρουσίασε έλλειμμα 3,3 δισεκατομμυρίων λιρών τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με 104 εκατομμύρια λίρες την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Σεπτέμβριο διευρύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το μέσο spread των αποδόσεων των τουρκικών κρατικών ομολόγων έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στον δείκτη της JPMorgan (EMBI Global Diversified ) έχει διευρυνθεί στις 330 μ.β, έχοντας αυξηθεί κατά 23 μ.β από τις αρχές Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η νέα έρευνα της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα, εκτιμά ότι η λίρα θα κινηθεί χαμηλότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη έρευνα έδειξε την ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ και του τουρκικού νομίσματος στο 3,7165, ενώ αυτό το μήνα η πρόβλεψη αυξήθηκε στο 3,8624. Σήμερα διαπραγματεύεται στο 3,8862 πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό και το 3,8700 που άγγιξε στις 27 Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης