Κυριολεκτικά «παράθυρο ευκαιρίας» βρήκε το οικονομικό επιτελείο για να εκδώσει το περιβόητο πλέον δεκαετές ομόλογο λίγο πριν αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά πριν ο Μάριο Ντράγκι μοχλεύσει νέο πακτωλό μετρητών στην οικονομία της Ευρώπης, που δεν διάγει και τις καλύτερες περιόδους.

Έτσι, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε από το πρωί η αγορά των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν μετά την υποχώρηση των τιμών των τελευταίων ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αγοραστικό ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές ν΄ανακάμψουν ελαφρώς και η απόδοση του 10ετους ομολόγου να υποχωρήσει στο 3,79%, από 3,83% που κυμαίνονταν χθες.

Ανοδικά κινήθηκε και η τιμή του 5ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται με απόδοση οριακά χαμηλότερη από χθες, στο 2,90%.

Η αντιστροφή της τάσης αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες σηματοδοτούν στην ουσία την αλλαγή στάσης της ΕΚΤ προς μία ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές ύψους 122 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο κυμαινόμενο ομόλογο με 100 εκατ. ευρω και στο 5ετες (λήξεως 2022) με 5 εκατ.ευρω.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 3,84% από 3,77% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,06% να διαμορφωθεί στο 3,78% απο 3,71% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ανακαμπτει σήμερα το ευρω μετά τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύται στα 1,1235 δολ. από το επίπεδο των 1,1193 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρέασαν το δολάριο τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ καθώς η αύξηση της απασχόλησης τον Ιανουάριοι ήταν τελικώς κατώτερη των προσδοκιών της αγοράς.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,106%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,195%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,231%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,305% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368% .

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1222 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης