Ασταμάτητες είναι οι πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα από την ημέρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις νέες προεκλογικές παροχές, οι οποίες και συνέπεσαν χρονικά με την αναταραχή των διεθνών αγορών που ήδη οδηγούσε τους επενδυτές σε πιο συντηρητικές στρατηγικές και σε αποφυγή του ρίσκου.

Το ισχυρό ράλι που σημείωναν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι από τις αρχές της χρονιάς έλαβε τέλος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έδιναν σύσταση sell.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό πως από την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο των εξαγγελιών του Ζαππείου, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει σκαρφαλώσει κατά 7% περίπου ενώ η απόδοση στο 5ετές έχει εκτοξευθεί κατά 10%, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτοι στις εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις και πως η επενδυτική εμπιστοσύνη δεν έχει κερδηθεί.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως η αντίδραση των αγορών στις εξαγγελίες οδήγησαν και στο “πάγωμα” των σχεδίων του ΟΔΔΗΧ για την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου καθώς μία νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές σε αυτό το κλίμα θα ήταν λάθος στρατηγική, ρισκάροντας μία επανάληψη του ό,τι συνέβη με το 7ετές που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, το οποίο και ζημίωσε τους επενδυτές που το εμπιστεύθηκαν.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει σήμερα άνοδο κατά 1,8% και στο 3,567%, ξεφεύγοντας ακόμη περισσότερο από τα χαμηλά 14 ετών και το 3,285% που είχε αγγίξει τον Απρίλιο, ενώ στο 2,483% με άνοδο 2,5% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης αγγίξει τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2018 (νυν 6ετές) διαμορφώνεται στο 3,1% (στο 2,52% ήταν το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε τον Απρίλιο).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης