Ρυθμό ανάπτυξης 1,5% κατέγραψε πέρυσι η ιταλική οικονομία, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και το χρέος υποχώρησε συμβαδίζοντας με τον στόχο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Τα στοιχεία για τα δημόσια οικονομικά προσφέρουν επιχειρήματα στον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι προκειμένου να υποστηρίξει ότι η παράταξή του έθεσε τη χώρα σε πιο γερά θεμέλια, αν και η στατιστική υπηρεσία ISTAT προειδοποίησε ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να αναθεωρηθούν ανοδικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περυσινή αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% είναι η υψηλότερη από το 2010 και καταγράφεται έπειτα από αύξηση κατά 0,9% το 2016, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ISTAT.

Σύμφωνα με το PD, η Ιταλία εξήλθε το 2014 από τη βαθύτερη μεταπολεμική της ύφεση. Ωστόσο, παραμένει από τις πλέον υποτονικές οικονομίες στην Ευρώπη και το ΑΕΠ συνεχίζει να είναι σχεδόν 6% χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν πριν από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Επιπλέον, η φτώχεια αυξήθηκε ακόμα και κατά τη μέτρια ανάκαμψη των τεσσάρων τελευταίων ετών και η ανεργία παραμένει σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ISTAT, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 1,9% του ΑΕΠ από το 2,5% έναν χρόνο νωρίτερα και χαμηλότερα από τον στόχο της κυβέρνησης για 2,1%.

Ωστόσο, η ISTAT προειδοποίησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού, όπως και το δημόσιο χρέος, μπορεί να αναθεωρηθούν ανοδικά, διότι δεν περιλαμβάνουν τα κεφάλαια που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για τη διάσωση δύο περιφερειακών τραπεζών στο βόρειο Βένετο.

Το χρέος -το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ- υποχώρησε πέρυσι στο 131,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ISTAT, από το υψηλό ρεκόρ του 132,0% το 2016.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης