H Ιταλία υπό τις οδηγίες του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας, κλείνει τις πόρτες σε πρόσφυγες και μετανάστες. Έχει όμως την πολυτέλεια να το κάνει; Μερίδα ειδικών, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Συντάξεων (INPS) προειδποιεί ότι η πολιτική αυτή εντείνει τις πιέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που ήδη εκπέμπει S.O.S.

Ο Tίτο Μποέρι, πρόεδρος της INPS, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον Ματέο Σαλβίνι για την μεταναστευτική πολιτική. «Πού ζει; Στον Άρη;» έγραψε σε ένα οργισμένο μήνυμά του στο Twitter ο Σαλβίνι για τον Μποέρι, μετά την προειδοποίηση του τελευταίου ότι η χώρα δεν θα μπορεί να πληρώνει για πολύ ακόμη συντάξεις, αν δεν αυξηθεί ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας. Το ιταλικό ασφαλιστικό σύστημα υποφέρει από τη γήρανση του πληθυσμού, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα και σε αρκετές ακόμη χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα, στους Financial Times, ο πρόεδρος της INPS δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την κριτική Σαλβίνι και επιμένει στη θέση του. «Η Ιταλία βρίσκεται σε μία δεινή δημογραφική θέση. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις συνθήκες της ιταλικής οικονομίας εν εγένει και τις προοπτικές ανάπτυξης, την ώρα που το ενεργό εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται» επισημαίνει ο Μποέρι.

Αν και πολλοί αναγνωρίζουν ότι η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας θα έδινε μία ανάσα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ιταλία παραμένει υψηλό. «Εάν επιτρέψουμε σε περισσότερους να συνταξιοδοτηθούν και αυξήσουμε τις συντάξεις, όπως θέλει η κυβέρνηση, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. με την απασχόληση των νέων. Εάν θέλουμε να μειώσουμε τη ανεργία των νέων, ο τρόπος δεν είναι βάζοντας φρένο στις μεταναστευτικές ροές, αλλά μειώνοντας φόρους και δημόσιες δαπάνες» εξηγεί ο επικεφαλής της INPS.

Οι συντάξεις, όπως και το μεταναστευτικό, είναι ένα μέτωπο στο οποίο Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων «έχτισαν» τη στήριξή τους από την κοινή γνώμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης