Ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός λαϊκιστών κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας, Giovanni Tria, να επιτρέψει μεγαλύτερες δαπάνες στον προϋπολογισμό του επομένου έτους, προκειμένου να υλοποιήσει τις εμβληματικές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας.

Η πίεση στον Tria αυξάνεται καθώς πλησιάζει το deadline της 27ης Σεπτεμβρίου για τον καθορισμό των στόχων για το έλλειμμα και το χρέος στον προϋπολογισμό του επομένου έτους, ο οποίος πρέπει να παρουσιαστεί στη βουλή μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας, και οι αγορές ανησυχούν για τις προοπτικές της περαιτέρω αύξησης.

Ο Tria θεωρείται ως το προπύργιο της πειθαρχίας έναντι των απαιτήσεων του κυβερνώντος συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, που ήρθε στην εξουσία τον Ιούνιο.

Ο υπουργός θέλει να κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω του 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, ενώ πηγές από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, έχουν δηλώσει στο Reuters ότι θέλουν να το δουν να ανεβαίνει μέχρι το 2,5% και όχι χαμηλότερα από το 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόχος για το έλλειμμα φέτος είναι 1,6% και για το 2019 στο 0,8%. Ωστόσο ο Tria έχει ήδη δηλώσει ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σημαντικά, εν μέρει διότι η οικονομία επιβραδύνεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης