Καθοδικά συνεχίζει να κινείται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου παραμένοντας, ωστόσο, σε απαγορευτικά επίπεδα (πάνω από το 4%) για βιώσιμο δανεισμό χώρας από τις αγορές.

Στην ήπια αποκλιμάκωση συμβάλλει τόσο η υποχώρηση των ιταλικών αποδόσεων και η αισιοδοξία γύρω από την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, που τονώνουν την διάθεση ανάληψης ρίσκου και ως εκ τούτου την ζήτηση για κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας, όσο και η σχετικά συγκρατημένη παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, σε σημερινή ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος.

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 0,26% στο 4,09% αυτή την ώρα, ενώ η απόδοση του 5ετούς κρατικού τίτλου σημειώνει πτώση της τάξης του 2,09% στο 3,227%. Την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό 10ετές είχε “σκαρφαλώσει” στο 4,6%.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυστηρό μήνυμά του προς την Ελλάδα χθες, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι οι δανειστές θα σταματήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αν παρατηρηθεί οπισθοχώρηση από τα συμφωνηθέντα και δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ψηλό 5 εβδομάδων η απόδοση του γερμανικού bund

Η βελτιωμένη εικόνα στην ευρωπεριφέρεια, απομακρύνει τους επενδυτές από το παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού bund να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, στο 0,423%.

Στον αντίποδα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί για εβδόμη διαδοχική ημέρα διαμορφούμενη στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς τίτλου υποχωρεί κατά 0,36% στο 2,732%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης