Εξαιρετικά μικρός είναι ο αριθμός όσων χαρακτηρίστηκαν ήδη «νέοι αγρότες». Παρά την κρίση και την υψηλή ανεργία, που μαστίζει εδώ και επτά χρόνια τη χώρα, φαίνεται πως το αγροτικό επάγγελμα δεν είναι καθόλου ελκυστικό για τους νέους.

Βεβαίως, η δραστηριοποίηση στην αγροτική οικονομία προϋποθέτει ένα μεγάλο πρώτο κεφάλαιο, που στις περισσότερες περιπτώσεις απλώς δεν υπάρχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα χαρακτηρισμού ενδιαφερομένων ως «νέοι αγρότες» με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές και στοιχεία επιλογής είναι αποθαρρυντικά. Στις τρεις πρώτες περιφέρειες χαρακτηρίστηκαν μόλις 2.872 υποψήφιοι, πολλοί από τους οποίους απλώς «έκαναν τα χαρτιά τους» και ήταν ήδη αγρότες.

Τα κριτήρια, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του υπουργείου, δεν ήταν αυστηρά. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι απορρίφθηκαν μόλις 57 υποψήφιοι.

Η ανάρτηση των αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών ξεκίνησε από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Θεσσαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, αλλά ο ρυθμός δεν πρόκειται να αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που να διαφοροποιεί την εικόνα.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο ουσιαστικά βήμα πριν από την έναρξη των πληρωμών των δικαιούχων (το 70% της πρώτης δόσης του μέτρου), το οποίο, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τοποθετείται στα τέλη του Ιουλίου.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των 1.103 δικαιούχων, με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 20,7 εκατ. ευρώ, των 24 εν δυνάμει δικαιούχων με συνολικό ποσό δαπάνης τα 453.000 ευρώ και όσων απορρίφθηκαν (πρόκειται για 42 υποψηφίους).

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δικαιούχοι είναι 539 άτομα, με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 10,9 εκατ. ευρώ, οι εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται στους επτά με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 141.500 ευρώ, ενώ έχουν απορριφθεί οκτώ υποψήφιοι.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δικαιούχοι είναι 1.230 άτομα. Οι εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται στους 112, οι επιλαχόντες στους 480, ενώ 57 υποψήφιοι απορρίφθηκαν.

Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν υπάρχει πίνακας επιλαχόντων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης