Ένας και δύο μισθοί μαζί με τα επιδόματα αδείας δεν φτάνουν, κυρίως για μία τετραμελή οικογένεια, ούτε για 10 ημέρες σε κάποιο νησί ή ακόμα και στην ηπειρωτική χώρα. Οριακά φθάνουν για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, αν δεν έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, οφειλές σε τράπεζες και εφορία αλλά για τον ΕΝΦΙΑ.

Το κόστος των διακοπών έχει εκτοξευθεί σε όλα τα επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καύσιμα είναι απαγορευτικά. Η βενζίνη στην αντλία έχει εκτοξευθεί σε νέο ιστορικό υψηλό, 2,75 στα νησιά, γύρω στο 2,38 στην Αθήνα… Τα διόδια κοστίζουν περίπου όσο και τα καύσιμα για όλες τις διαδρομές.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καταγράφουν αύξηση έως και 40%  σε σχέση με πέρυσι.

Αν σε καύσιμα και ακτοπλοϊκά προστεθούν και οι τιμές των καταλυμάτων , που βρίσκονται στο +10% λόγω αύξησης των λειτουργικών εξόδων είναι απολύτως φανερό ότι οι διακοπές είναι πλέον προνόμιο των λίγων.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Έλληνας δεν μπορεί» και οι χαμηλές προσδοκίες για τον εσωτερικό τουρισμό προβληματίζουν. Σε πολλές περιοχές, κυρίως της ηπειρωτικής χώρας, θα κρίνουν πόσο καλά πήγε το εφετινό καλοκαίρι μετά τις ζημιές από την πανδημία. Δυσεύρετα είναι και τα φθηνά και αξιοπρεπή καταλύματα σε όλους τους προορισμούς.

Ευνοημένοι οι ξένοι τουρίστες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν μήνες πριν πακέτα διακοπών σε προσιτές τιμές. Ο εισαγόμενος τουρισμός εξάλλου «σώζει εφέτος την παρτίδα» παρά την απουσία Ρώσων.

Για τους Έλληνες και προς το παρόν συνεχίζονται τα ενισχυμένα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έως τις 31 Ιουλίου 2022 ενώ και εφέτος θα επιδοτηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Μετά τον Ιούλιο θα υπάρξει νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ύψους 30.000.000 ευρώ, με δυνατότητα διακοπών όλο το χρόνο. Υπάρχει πρόβλημα όμως με τα κριτήρια, αφού σε εισοδηματική βάση αφήνουν τη μέση οικογένεια χωρίς εναλλακτική λύση.

Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω τιμές εισιτηρίων – για οικονομική θέση – από μέσα Ιουλίου έως μέσα Αυγούστου 2022 για τετραμελή οικογένεια και ένα αυτοκίνητο.

Πειραιάς – Σαντορίνη: 338,8€ (με το γρήγορο), 119€ για αυτοκίνητο. Σύνολο μετ΄επιστροφής 1.103 ευρώ.

Πειραιάς – Κως: 236 ευρώ τα εισιτήρια,  143 για αυτοκίνητο. Σύνολο μετ επιστροφής 615 ευρώ

Πειραιάς – Σάμος:276 ευρώ τα εισιτήρια, 114 το αυτοκίνητο. Σύνολο μετ’ επιστροφής 780 ευρώ

Πειραιάς – Φολέγανδρος: 334 (με το γρήγορο), 91 για αυτοκίνητο. Σύνολο μετ΄ επιστροφής 759

Πειραιάς – Νάξος: 384 εισιτήρια, 108 για αυτοκίνητο. Σύνολο μετ΄ επιστροφής 876 ευρώ  

Πειραιάς – Κρήτη (Χανιά):368 εισιτήρια,  83 για το αυτοκίνητο. Σύνολο μετ επιστροφής 902 ευρώ

Πειραιάς – Πάτμος: 208 εισιτήρια, 143 το αυτοκίνητο. Σύνολο μετ΄επιστροφής 702 ευρώ

Πειραιάς – Σύρος:  170 εισιτήρια,  95 αυτοκίνητο . Σύνολο μετ΄ επιστροφής 531 ευρώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης