Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε απότομα τον Απρίλιο ύστερα από τη μεγαλύτερη πτώση στην κατασκευή αυτοκινήτων από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία, καθώς οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν την αναστολή λειτουργίας τους που είχαν προγραμματίσει για όταν αναμενόταν αρχικά η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Στις αρχές του 2019, οι εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων είχαν ανακοινώσει προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των βρετανικών τους μονάδων τον Απρίλιο, αναμένοντας προβλήματα στο εμπόριο την περίοδο γύρω από την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καθυστέρησε την αποχώρηση λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία και έθεσε ένα νέο ορόσημο για το Brexit στις 31 Οκτωβρίου –αλλά ήταν πολύ αργά για να αλλάξουν τα σχέδιά τους οι επιχειρήσεις.

Συνολικά η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο ύστερα από πτώση κατά 0,1% τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS), με την υποχώρηση να είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η ανάπτυξη για τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο επιβραδύνθηκε στο 0,3% από το 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2019, που αποτελεί επίσης μεγαλύτερη επιβράδυνση από αυτή που ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί στο 1,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη όμως αυτή απέκρυψε τις πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στον μεταποιητικό τομέα, που συρρικνώθηκε κατά 3,9% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2002.

Η παραγωγή οχημάτων τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 24% σε μηνιαία βάση, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία το 1995, ενώ η ευρύτερη κατηγορία «εξοπλισμού μεταφορών» σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από το 1974.

«Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έδειξε κάποια εξασθένιση τους τρεις τελευταίους μήνες με την οικονομία να συρρικνώνεται τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της δραματικής πτώσης στην κατασκευή αυτοκινήτων, με την αβεβαιότητα εν όψει της αρχικής ημερομηνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. να οδηγεί σε προγραμματισμένη αναστολή λειτουργίας» ανέφερε ο στατιστικολόγος της ONS Ρομπ Κεντ-Σμιθ.

Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται αφού έλαβε μεγαλύτερη της αναμενόμενης ώθηση τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 από το γεγονός ότι οι εταιρείες συσσώρευαν αποθέματα εν όψει ενός Brexit που ποτέ δεν ήλθε.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη, η στερλίνα κατέγραψε πτώση, ενώ αναλυτές δήλωσαν ότι η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος μπορεί να εξασθενίσει περαιτέρω, καθώς εξελίσσεται αυτήν την εβδομάδα η μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της χώρας.

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,2% μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ. Στις 11.40 ώρα Ελλάδας, κατέγραψε πτώση 0,4% στο 1,2684 δολάριο, ενώ έναντι του ευρώ ήταν σταθερή στις 89 πένες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης