Η ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν για αύξηση του κατώτατου μισθού (η οποία είναι κατά βάση πλασματική) οδήγησε σε νέα κατρακύλα την τουρκική λίρα, η οποία αυτή την ώρα είναι στο 16,85 έναντι του δολαρίου με μείωση 7,47% και 19,12 έναντι του ευρώ με πτώση 7,37%.

Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε χθες Πέμπτη σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων, κατά 100 μονάδες βάσεις, στο 14%, στέλνοντας την ισοτιμία δολαρίου/λίρας στο 16.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο τον Νοέμβριο η λίρα έχασε το 40% της αξίας της, ενώ σε ετήσια βάση το εθνικό νόμισμα έχει υποδιπλασιαστεί σε αξία έναντι του δολαρίου σε σχέση με το 2020, κάνοντας την αύξηση κατά 50% του κατώτατου μισθού να είναι λιγότερος από τον προ αύξησης μισθό, αλλά με ισχυρότερη τη λίρα. Παράλληλα, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 21%.

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τον Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την πολιτική των παραιτήσεων όσων διαφωνούν με την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική που εφαρμόζει.

Μετά την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, χθες απέλυσε δύο αναπληρωτές ΥΠΟΙΚ, λίγες ώρες πριν την προσυνεννοημένη μείωση επιτοκίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο οικονομικό σχέδιο του Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές και στον δανεισμό, παρόλο που οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει ευρέως την πολιτική ως απερίσκεπτη.

Η κεντρική τράπεζα έχει παρέμβει τέσσερις φορές στην αγορά συναλλάγματος τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πουλώντας δολάρια για να επιβραδύνει την πτώση της λίρας και καταναλώνοντας τα ήδη εξαντλημένα συναλλαγματικά της αποθέματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης