Η τιμή του χρυσού υποχώρησε σήμερα Πέμπτη υπό την πίεση ενός ισχυρότερου δολαρίου, στον απόηχο των πρακτικών της Fed και εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 0,76% κλείνοντας στα 1.194,2 δολάρια την ουγκιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ στην ετήσια σύνοδο της Fed στο Τζάκσον Χολ που θα πραγματοποιηθεί αύριο. Υπενθυμίζεται πως στα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποτυπώνεται ευρεία στήριξη για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με πολλούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι, υπό τον όρο ότι τα οικονομικά στοιχεία παραμείνουν ισχυρά, «πιθανόν σύντομα να είναι κατάλληλο να γίνει άλλο ένα βήμα στην απομάκρυνση της διευκολυντικής πολιτικής».

Ωστόσο, άφησαν να εννοηθεί ότι η όποια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να παγώσει αν οι εντάσεις των ΗΠΑ με εμπορικούς τους εταίρους συνεχίζουν να κλιμακώνονται.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τέθηκαν σε ισχύ οι δασμοί 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 16 δισ. δολ. – ανεβάζοντας στα συνολικά 50 δισ. δολ. τα προϊόντα στα οποία πλέον εφαρμόζονται δασμοί – επανέφερε στο προσκήνιο την εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο προχώρησε άμεσα στην υιοθέτηση αντιποίνων, ενώ υπογράμμισε ότι σχεδιάζει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των αμερικανικών μέτρων.

Στην Ουάσινγκτον πάντως συνεχίζονται οι συναντήσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για την άρση του αδιεξόδου στην εμπορική διένεξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης