Άνοδο άνω του 2% σημειώνουν οι τιμές πετρελαίου στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές φοβούνται τις κινήσεις των παραγωγών του OPEC+ για τροποποίηση της παραγωγής και στήριξη των τιμών σε μια σύνοδο αργότερα σήμερα.

Ειδικότερα, το Brent παράδοσης Νοεμβρίου σημειώνει άνοδο 2,75% στα 95,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI κερδίζει 2,56% στα 89,08 δολάρια το βαρέλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους τρεις συνεχόμενους μήνες, αφού “άγγιξαν” πολυετή υψηλά τον Μάρτιο, λόγω των ανησυχιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων και τα lockdown λόγω κορονοϊού σε τμήματα της Κίνας, του κορυφαίου εισαγωγέα αργού στον κόσμο, μπορεί να επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Στη συνάντησή τους αργότερα τη Δευτέρα, τα μέλη OPEC+ ενδέχεται να αποφασίσουν να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής ή ακόμη και να μειώσουν την παραγωγή για να ενισχύσουν τις τιμές, παρά το γεγονός ότι οι προμήθειες παραμένουν περιορισμένες.

Η Ρωσία δεν υποστηρίζει τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου αυτή τη στιγμή και είναι πιθανό ο OPEC+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του όταν συνεδριάσει τη Δευτέρα, ανέφερε την Κυριακή η Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα με γνώση του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τις προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας της Δύσης με το Ιράν. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επιτρέψει στην Τεχεράνη να αυξήσει τις εξαγωγές και να βελτιώσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) σχεδιάζουν να επιβάλουν ένα ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, σύμφωνα με κοινή τους δήλωση την Παρασκευή.

Η Ρωσία από τη μεριά της έχει απειλήσει ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σε χώρες που θα αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του ρωσικού πετρελαίου, έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης