Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε σήμερα το ποσό – ρεκόρ των 83 δισ. δολαρίων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με στόχο να αποφύγει μία κρίση ρευστότητας που θα έθετε περαιτέρω πίεση στην επιβραδυνόμενη οικονομία της.

Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύονται να ενισχύσουν τα μέτρα στήριξης φέτος και να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, καθώς η οικονομική ανάπτυξη υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα 28 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία σειρά μέτρων, όμως, που λήφθηκαν πέρυσι – από μεγάλα σιδηροδρομικά έργα έως φορολογικές μειώσεις – φαίνεται ότι είχαν μικρή επίδραση έως τώρα, με τα πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν ότι η δραστηριότητα χαλαρώνει ταχύτερα του αναμενόμενου.

Η σημερινή διάθεση ρευστότητας, η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε μία ημέρα, σημειώνεται μία ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις προς τους επενδυτές από την κεντρική υπηρεσία προγραμματισμού, την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, που έστειλαν το μήνυμα περισσότερων δαπανών και άλλων πολιτικών στήριξης.

Όμως, τα απρόσμενα αδύναμα στοιχεία του Δεκεμβρίου για το εμπόριο, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα στην εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, προκαλούν συζητήσεις για το αν χρειάζονται ταχύτερα και πιο επιθετικά μέτρα πολιτικής για την αλλαγή πορείας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα (PBOC) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παροχή της ρευστότητας αποσκοπεί στη διασφάλιση επαρκών κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αντιμετωπίζει πιέσεις, καθώς οι πληρωμές φόρων κορυφώνονται στα μέσα Ιανουαρίου και η ζήτηση για χρήμα αυξάνεται εν όψει των γιορτών για την κινεζική πρωτοχρονιά που ξεκινούν στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Η συνολική ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος μειώνεται γρήγορα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Αν και η παροχή σημαντικής ρευστότητας είναι συνήθης αυτή την περίοδο του έτους, εν όψει των μεγάλων διακοπών, αυτή τη φορά ήταν πολύ μεγαλύτερη από το σύνηθες. Και σημειώθηκε μετά από μία μεγάλη μείωση των ποσοστών υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών που ανακοινώθηκε αυτό τον μήνα, η οποία θα απελευθερώσει ένα συνολικό ποσό 116 δισ. δολαρίων για νέο τραπεζικό δανεισμό.

Η πρώτη μείωση του συντελεστή κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) ισχύει από χθες, ενώ μία αντίστοιχη μείωση θα σημειωθεί στις 25 Ιανουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης