Η κεντρική τράπεζα της Κίνας σκοπεύει να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική της “ευέλικτη και στοχευμένη” προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα καθώς η πανδημία συνεχίζεται και η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη είναι άνιση.

Στην έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναφέρει ότι θα διατηρήσει τη ρευστότητα σε λογικά πλαίσια και θα ενισχύσει την στήριξη προς τις εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας, τις μικρές επιχειρήσεις και τον μεταποιητικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται πιο σοβαρό και πολύπλοκο και η εγχώρια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμα ασταθής και άνιση», αναφέρει στην έκθεσή της η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters.

Ειδικότερα, όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επισημαίνει την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως και τον κίνδυνο που ενέχουν οι αναμενόμενες αλλαγές πολιτικής στις ανεπτυγμένες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεσμεύτηκε να «προσαρμόσει άμεσα την ισχύ και τον ρυθμό της πολιτικής της» στις ανάγκες της εγχώριας οικονομικής κατάστασης και στην τάση των τιμών προκειμένου να διατηρήσει τη συνολική σταθερότητα της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα άλλωστε ετοιμάζεται να επιταχύνει τις δαπάνες για έργα υποδομής, την ώρα που η κεντρική τράπεζα παρέχει στήριξη με μέτρια βήματα χαλάρωσης της πολιτικής της, καθώς οι κίνδυνοι από τη μετάλλαξη Δέλτα και οι πλημμύρες απειλούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ήδη, από τις 15 Ιουλίου, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) που καλούνται να διατηρούν οι τράπεζες, απελευθερώνοντας περίπου 1 τρισ. γιουάν (6,48 τρισ. δολάρια) σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα. Οι αναλυτές αναμένουν νέα περικοπή του δείκτη RRR φέτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης