Η Κίνα θα άρει τους πρόσθετους δασμούς στα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων για ένα τρίμηνο, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της σήμερα, μετά την ανακωχή που συμφωνήθηκε στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η Κίνα θα άρει τους δασμούς ύψους 25% σε 144 είδη αυτοκινήτων και ανταλλακτικών τους και τους δασμούς 5% σε 67 είδη αυτοκινήτων από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε, επίσης, ότι ελπίζει πως η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την άρση όλων των πρόσθετων δασμών που επιβάλλονται εκατέρωθεν στα προϊόντα τους.

Η ανακοίνωση της σχεδιαζόμενης αναστολής των δασμών ακολουθεί την πρώτη μεγάλη αγορά αμερικανικής σόγιας από την Κίνα, μετά τις σημαντικές συζητήσεις για το εμπόριο που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, στην Αργεντινή την 1η Δεκεμβρίου.

Η άρση των δασμών και οι αγορές σόγιας είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι ο σκληρός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ μπορεί να αρχίζει να αποκλιμακώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αργεντινή, ο Τραμπ και ο Σι συμφώνησαν σε μία ανακωχή που πήγε πίσω τη σχεδιαζόμενη από την 1η Ιανουαρίου αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, καθώς οι δύο χώρες θα διαπραγματεύονται μία εμπορική συμφωνία.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε την Τρίτη ότι η Κίνα είχε συμφωνήσει να μειώσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο 15% από 40%.

Νωρίτερα φέτος, η Κίνα είχε αυξήσει τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά τους μετά την αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά οχήματα και ανταλλακτικά στο 27,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης