Η Ελλάδα και η Γερμανία καταβάλλουν από κοινού προσπάθειες, προκειμένου η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση να είναι ελκυστική για τους νέους ανθρώπους και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σημειώνεται δε ότι το άρτια εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό συνιστά βασική προϋπόθεση για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα.
Αυτά ανέφερε ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας, Τόμας Ράχελ, κατά την ομιλία με θέμα τη συμβολή της εκπαίδευσης και της έρευνας στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του δείπνου της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό η εκπαίδευση και η έρευνα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για μια καινοτόμο οικονομία και συνεπώς για μια βιώσιμη, ευφυή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Ο δρόμος προς την καινοτομία προϋποθέτει πανεπιστήμια που επενδύουν στην έρευνα, ένα πολιτικό πλαίσιο που προάγει την καινοτόμο έρευνα και τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων και άρτια εκπαίδευση σε όλες βαθμίδες.

«Η Γερμανία συνεργάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας με τους Ευρωπαίους εταίρους της και κυρίως με την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράχελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υπενθύμισε ο ίδιος, το ελληνογερμανικό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας που ξεκίνησε το 2013 αποτελεί μια συνεργασία-σταθμό που συνεχίζεται επιτυχώς. Το δεύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας περιλαμβάνει 24 δράσεις και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 9 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα χρηματοδοτεί τη συμμετοχή μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Πρόκειται μεταξύ άλλων για έργα στον τομέα της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, του τουρισμού και της έρευνας υλικών.

Ο κ. Ράχελ εξήρε τα προγράμματα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης που υλοποιούνται στην Ελλάδα και ευχαρίστησε τους Έλληνες κρατικούς εταίρους, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και μια σειρά από επιχειρήσεις για τη μέχρι τώρα επιτυχημένη συνεργασία τους με το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας. Το γερμανικό διττό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει μακρά παράδοση στη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και συμβάλλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, τόνισε ο κ. Ράχελ και συνέχισε: «Με χαροποιεί ιδιαίτερα, ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με εταιρίες-μέλη του, έχει κινητοποιηθεί μετά το πέρας των προγραμμάτων VETnet και MENDI για τη συνέχιση της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα με τη μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε αυτές τις δράσεις».

Μιχάλης Μαΐλλης: Μόνο μέσω παραγωγικών επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσπάθεια, την οποία καταβάλλει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με επιμονή και συνέπεια, τα τελευταία δύσκολα χρόνια, για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων επ’ ωφελεία της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας και επ’ ωφελεία των μελών του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης. Ο κ. Μαΐλλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα «σε ένα από τα οδυνηρότερα προβλήματα της ελληνικής κρίσης» όπως είπε, δηλαδή στην ανεργία των νέων που έχει σαν επακόλουθο το brain drain.

«Οι παραγωγικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για να αλλάξει σελίδα η χώρα και είναι ένας από τους σταθερούς στρατηγικούς στόχους του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Μόνο μέσω παραγωγικών επενδύσεων θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν πλέον δουλειά οι νέοι στη χώρα τους, να μειωθεί η ανεργία και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να επαναπατριστούν οι νέοι επιστήμονες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης» τόνισε. «Ωστόσο, μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης, διαπιστώνουμε ότι έχει σημειωθεί σε αρκετούς τομείς πρόοδος και παγιώνεται ένα κλίμα αισιοδοξίας». Ο κ. Μαΐλλης αναφέρθηκε στο μοντέλο της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, που συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας των νέων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. «Η διττή επαγγελματική εκπαίδευση στοχεύει στο να αποκτήσει η χώρα ειδικευμένο προσωπικό και να συνδεθεί η εκπαίδευση με την άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του φορέα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα έργα επαγγελματικής εκπαίδευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα, ο κ. Μαίλλης ανέφερε τα παρακάτω:

Το πρόγραμμα MENDI ήταν το πρώτο πιλοτικό έργο διττής εκπαίδευσης, που υλοποίησε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με άλλους εταίρους και με τη συγχρηματοδότηση του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, της DEKRA Akademie και του ΟΑΕΔ, στον τομέα του τουρισμού. Συνολικά αποφοίτησαν 143 άτομα, ενώ 16 από αυτά συμμετείχαν στις εξετάσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, λαμβάνοντας τη γερμανική πιστοποίηση με τη σφραγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK). Το 91% των αποφοίτων αυτών έχουν απορροφηθεί από την αγορά εργασίας.
Μέσα από το έργο VETnet, το επιμελητήριο ανέλαβε να υλοποιήσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και τον ΟΣΕ, πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης (μέχρι στιγμής για τρεις ειδικότητες τεχνικών επαγγελμάτων) και σήμερα εκπαιδεύονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 125 νέοι.
Το πιο πρόσφατο έργο που ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τρεις γερμανούς εταίρους, αφορά στον τομέα των «Πράσινων Επαγγελμάτων». Το πρόγραμμα GRAEDUCATION υλοποιείται μέχρι στιγμής, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και μια σειρά από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της επαγγελματικής εκπαίδευσης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, το επιμελητήριο αποφάσισε να συνεχίσει με δική του πρωτοβουλία το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού, υλοποιώντας επαγγελματικά σεμινάρια στον τουρισμό και την εστίαση για τρεις ειδικότητες, σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο διττής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα “DUAL HELLAS” πρόκειται να ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2018. Στόχος είναι η αναβάθμιση των επαγγελματικών γνώσεων στον τουρισμό και η διεύρυνση των προοπτικών των εργαζομένων μέσω μιας επαγγελματικής κατάρτισης ενταγμένης στην αγορά εργασίας. Οι άξονες, στους οποίους κινείται το πρόγραμμα είναι δύο: Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Αθ. Κελέμης: Η τόνωση των εξαγωγών και η προσέλκυση νέων επενδύσεων ανάμεσα στους στόχους του επιμελητηρίου

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, δρ. Αθανάσιος Κελέμης, υπογράμμισε ότι το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με οδηγό την ανάγκη για τη στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, υποστηρίζει τα 830 μέλη του στην Ελλάδα και Γερμανία, όπως και το επιχειρείν, και προχωρεί σε πρωτοβουλίες με στόχο την τόνωση των εξαγωγών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας για τη βελτιστοποίηση του έργου των μελών του.

Ο κ. Κελέμης, αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική που χαράσσει το Επιμελητήριο για το 2018 και η οποία κινείται στους τρεις εξής άξονες:

-Στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων, με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις της Γερμανίας, με επιχειρηματικές συναντήσεις στις δύο χώρες, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών και φυσικά με την ενίσχυση των επενδύσεων και των ελληνικών εξαγωγών,
-Στην ανάπτυξη της σύνδεσης με το Παγκόσμιο Δίκτυο Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, με εκδηλώσεις, επιχειρηματικές συναντήσεις και αποστολές όπως και με τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα και

-Στην αναβάθμιση, ανάπτυξη και επέκταση του μοντέλου της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε συνεργασία με άλλους εταίρους, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη σύνδεση της αγοράς εργασίας με τις ανάγκες της οικονομίας.

Ο κ. Κελέμης δεν παρέλειψε τις πρωτοβουλίες του φορέα τα τελευταία χρόνια στον τομέα του πολιτισμού με δράσεις, όπως η στήριξη της διοργάνωσης της διεθνούς εικαστικής έκθεσης Documenta και η συμβολή του επιμελητηρίου για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της βαυαρικής κυβέρνησης για τη βιώσιμη συντήρηση του Εθνικού Κήπου. Επίσης ο κ. Κελέμης ανέφερε την πρωτοβουλία του επιμελητηρίου για τη δημιουργία ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τις επιχειρήσεις-μέλη του, που όχι μόνο άντεξαν στην εποχή της κρίσης, αλλά και αναπτύχθηκαν, κατακτώντας νέες αγορές.

Υπενθύμισε δε, ότι το επιμελητήριο διοργάνωσε την περασμένη χρονιά περισσότερες από 60 εκδηλώσεις και δράσεις, στις οποίες συμμετείχαν 4.500 ενδιαφερόμενοι, μεταξύ αυτών εταιρίες-μέλη του, που αναζητούν συνεργασίες με το εξωτερικό και θέλουν να επωφεληθούν από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μελών των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων με 140 γραφεία σε 92 χώρες.

«Το επιμελητήριο πραγματοποίησε 7 επιχειρηματικές αποστολές από και προς Γερμανία και για πρώτη φορά οργάνωσε ελληνικές επιχειρηματικές αποστολές σε μεγαλουπόλεις της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής με στόχο την προώθηση ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στους μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς απομακρυσμένων αγορών, όπως και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα. Στο επίπεδο των Διεθνών Γερμανικών Εκθέσεων που το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο αντιπροσωπεύει πάνω από 60 χρόνια, η ελληνική συμμετοχή το 2017 ξεπέρασε τους 800 εκθέτες, ενώ και φέτος τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι ιδιαίτερα δυναμική.», επισήμανε ο κ. Κελέμης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης