Η οικονομία της Κύπρου προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 5,5% το 2022, χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες αφίξεις τουριστών, αν και οι προοπτικές μετριάζονται από τις αναταράξεις στην αγορά ενέργειας που θα μειώσουν τη ζήτηση αργότερα μέσα στο έτος, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας σύμφωνα με το Reuters.

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη ήταν κατά 2,8 μονάδες βάσης υψηλότερες από τις προηγούμενες προβλέψεις που έγιναν τον Ιούνιο, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα σε τριμηνιαία έκθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία δεν είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Ωστόσο, ανέφερε ότι η αναταραχή στις αγορές ενέργειας έχει πλέον αντίκτυπο στο καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα, αφήνοντας τις οικονομίες της ευρωζώνης “σε στασιμότητα” αργότερα μέσα στο έτος και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το επόμενο έτος, λόγω των προσδοκιών για μια μακροχρόνια σύρραξη στην Ουκρανία και των οδυνηρών επιπτώσεων στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 8,4% το 2022, πριν από μια “σταδιακή διόρθωση” το επόμενο έτος, όπου αναμένεται να φθάσει το 3,9%, ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης