Την επιβολή κυρώσεων στην εθνική τράπεζα του Ιράν, “στο υψηλότερο επίπεδο”, διέταξε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο απόηχο των επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή των κυρώσεων, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Οβάλ Γραφείο, όπου είχε συνάντηση με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην εθνική τράπεζα του Ιράν.

Ο υπουργός των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ωστόσο τόνισε ότι η εθνική τράπεζα της χώρας ήταν η τελευταία πηγή κεφαλαίων της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε προαναγγείλει την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν πριν από δύο ημέρες, όταν μέσω twitter δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, ως απάντηση στις επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τραμπ δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν είπε πως έτσι μπαίνει στο στόχαστρο “η τελευταία πηγή εσόδων της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και του κρατικού Αναπτυξιακού Ταμείου”.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πια χρήματα που θα πηγαίνουν στους Φρουρούς της Επανάστασης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», εξήγησε.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η Κρατική Τράπεζα και το Αναπτυξιακό Ταμείο “παρείχαν δισεκατομμύρια δολάρια στους Φρουρούς της Επανάστασης και τη Δύναμη Κοντς (…) καθώς και στον τρομοκράτη σύμμαχό τους, τη Χεζμπολάχ” του Λιβάνου. Και οι τρεις αυτές οργανώσεις θεωρούνται “τρομοκρατικές” από την Ουάσινγκτον.

Η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν υπόκειτο ήδη σε κυρώσεις, από τον Νοέμβριο του 2018, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ορισμένα “γεράκια” της Ουάσινγκτον ζητούσαν να επεκταθούν οι κυρώσεις αυτές ώστε να μην αφορούν μόνο τη χρηματοδότηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν αλλά και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να αρθούν στην περίπτωση που στις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ εκλεγεί κάποιος Δημοκρατικός, διατεθειμένος να ξαναρχίσει τον διάλογο με την Τεχεράνη.

Από τον Μάιο του 2018 ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν θα περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαμίρ Καμπούλοφ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν δεν θα επηρεάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ρωσίας στο Ιράν, «επειδή εκεί εργαζόμαστε χωρίς να χρησιμοποιούμε αμερικανικά δολάρια και διαύλους»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης