Επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ αναμένονται στον χώρο της ενέργειας έως το 2030, χωρίς να συνυπολογίζονται στο μέγεθος αυτό οι επενδύσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα.

Τα μεγέθη, όπως ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος, θα περιγράφονται αναλυτικά στον ενεργειακό σχεδιασμό για την περίοδο 2020 – 2030 που αναμένεται σύντομα, μέσα στον μήνα, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Για τους κλάδους έρευνας – τεχνολογίας και καινοτομίας που αποτελούν επίσης παράμετρο του ενεργειακού σχεδιασμού οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι η εξεύρεση λύσεων στους τομείς: εξοικονόμηση ενέργειας, απεξάρτηση από τον άνθρακα, ψηφιοποίηση των δικτύων και έξυπνα δίκτυα, καινοτόμες τεχνολογίες στις μεταφορές και αποθήκευση ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε, επίσης, ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της έρευνας στην Ελλάδα είναι το μικρό μέγεθος της ερευνητικής δραστηριότητας και η ισχνή συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Αστέριος Χατζηπαραδείσης, οι δαπάνες για έρευνα στη χώρα μας το 2016 ήταν 1,01% του ΑΕΠ και η αντίστοιχη δαπάνη των επιχειρήσεων 0,43 % του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος για το 2020 είναι να αυξηθούν σε 1,25% και 0,5% αντίστοιχα. Τα τελευταία χρόνια η δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται όχι μόνο επειδή μειώθηκε ο παρονομαστής (δηλαδή το ΑΕΠ) αλλά και επειδή υπήρξε αύξηση σε απόλυτα μεγέθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης