Με την επισκόπηση σήμερα το πρωί (10.00) των τριήμερων συζητήσεων των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Ακολούθως θα υπάρξουν δύο σύντομες αναφορές, μία από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και μία από τη μεριά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή.
Οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα μέτωπα έως τις 15/2 προκειμένου να βγει μία θετική αξιολόγηση η οποία θα «ξεκλειδώσει» τις παρεμβάσεις στο χρέος
Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο των χθεσινών συναντήσεων, η κυβέρνηση επιζητεί να έχει ολοκληρώσει τις 16 δράσεις έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs).

Το Eurogroup της 11ης Μαρτίου αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες

«Θα τους ενοχλήσει, θα δούμε» απάντησε κυβερνητική πηγή σε ερώτημα τι θα κάνουν οι θεσμοί αν δεν καλυφθούν και τα 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά για το θέμα της τοποθέτησης των γενικών γραμματέων που καθυστερεί σημαντικά και για το αν τελικά θα καλυφθεί, η ίδια πηγή απάντησε: «Θα δούμε πώς θα πάει, γενικά υπάρχει θέληση να δείξουμε ότι προχωράμε μπροστά».

Μιλώντας σε διάλειμμα των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν και την Πέμπτη στην Αθήνα, η ίδια πηγή παραδέχθηκε επίσης ότι δεν έχει σταλεί στους θεσμούς πρόταση για τις 120 δόσεις (σ.σ.: άλλη πηγή ανέφερε ότι η ρύθμιση για τα Ταμεία προχωρά).

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν θα κριθεί η αξιολόγηση στο τραπεζικό πεδίο από το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, αλλά ότι επείγει και για τους θεσμούς αλλά και για την κυβέρνηση ο «διάδοχος» του Ν. Κατσέλη.

Χωρίς «αγωνίες» η 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από την οποία η Ελλάδα έχει μόνον... να κερδίσει

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «θα γίνει μία ανασκόπηση αύριο (σ.σ.: σήμερα) και θα συζητήσουμε εκ νέου τα χρηματοοικονομικά και όποια θέματα για τα οποία υπάρχουν εκκρεμότητες, και πως προχωράμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που θα βγει η δεύτερη έκθεση. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε κλείσει νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την έκθεση».

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να κλείσει όλα τα μέτωπα έως τις 15/2 προκειμένου να βγει μία θετική αξιολόγηση, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τις παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και θα δώσει ένα θετικό μήνυμα σε αγορές/επενδυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης