Επενδυτικό πακέτο αξίας άνω των 1,4 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ για 14 μεγάλα έργα υποδομής σε 7 κράτη μέλη ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αποτελούν μαζική επένδυση για την τόνωση της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της κοινωνικής ευημερίας των πολιτών» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έργα αφορούν την Κροατία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία και καλύπτουν τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών, την ενέργεια, την υγεία και το περιβάλλον.

«Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για την ήπειρό μας, έχει ζωτική σημασία η πολιτική για τη συνοχή να εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον ρόλο της, στηρίζοντας την οικονομία προς όφελος των πολιτών μας» δήλωσε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, και σημείωσε ότι «η εν λόγω χρηματοδότηση στηρίζει περιφέρειες και δήμους, ώστε να καταστούν ασφαλέστεροι τόποι, πιο καθαροί και πιο άνετοι για πολίτες και επιχειρήσεις. Πολλά από τα έργα που εγκρίθηκαν βοηθούν επίσης στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας».

Βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Κροατίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 119 εκατ. ευρώ του Ταμείου Συνοχής θα χρηματοδοτήσουν την αγορά 21 νέων ηλεκτρικών τρένων για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας, τη μείωση των καθυστερήσεων και την ενθάρρυνση του κόσμου να χρησιμοποιεί πιο πολύ έναν βιώσιμο τύπο μεταφορών.

Πιο αξιόπιστος και αποδοτικός ενεργειακός εφοδιασμός της Τσεχίας

Χάρη σε επένδυση ύψους σχεδόν 37 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, θα κατασκευαστεί μια νέα αποδοτική και αξιόπιστη ηλεκτρική γραμμή διπλού κυκλώματος μεταξύ Πρεστίτσε και Βιτκόφ στις περιφέρειες Πλζεν και Καρλόβι Βάρι της Τσεχίας.

Το έργο αυτό θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Θα μειωθούν επίσης οι περιφερειακές διακοπές ρεύματος και η αστοχία δικτύου.

Αύξηση της αντιπλημμυρικής ασφάλειας & βελτίωση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων στην Ουγγαρία

Η χορήγηση άνω των 49 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής θα αυξήσει την αντιπλημμυρική ασφάλεια τόσο για τους ανθρώπους όσο και για την οικονομία στην κοιλάδα του ποταμού Τίσα, ιδίως ως απάντηση στις ακραίες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών.

Επιπλέον, σχεδόν 96 εκατ. ευρώ του Ταμείου Συνοχής θα διατεθούν επίσης για την προστασία άνω των 132.000 κατοίκων από τον κίνδυνο πλημμύρας στον Άνω Τίσα.

Καθαρή ενέργεια και καλύτερες υπηρεσίες μεταφορών στην Πολωνία

Θα κατασκευαστούν γραμμή μεταφοράς ισχύος και υποσταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Βόρεια και τη Βορειοδυτική Πολωνία, χάρη σε επένδυση της ΕΕ ύψους άνω των 54 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Το έργο, το οποίο θα καλύπτει έκταση σχεδόν 380 χλμ., θα υποστηρίζει την παραγωγή και τη διανομή καθαρής και ασφαλούς ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επιπλέον θα διατεθούν σχεδόν 85 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών στο Όλστιν, με την επέκταση των υφιστάμενων γραμμών τραμ και λεωφορείων και με την εγκατάσταση έξυπνου συστήματος μεταφορών.

Στη συνέχεια, το Ταμείο Συνοχής θα επενδύσει περισσότερα από 38 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου τραμ στο Βίντγκοστς, στην περιφέρεια Κουγιαβίας-Πομερανίας. Χάρη στο έργο αυτό, θα επωφεληθούν 350.000 κάτοικοι.

Επιπλέον, χάρη σε επένδυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης η οποία υπερβαίνει τα 76 εκατ. ευρώ, η Πολωνία θα εκσυγχρονίσει τέσσερις σιδηροδρομικές γραμμές συνολικού μήκους σχεδόν 52 χλμ. στην περιφέρεια Σιλεσίας.

Αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών στην Πορτογαλία

Το Ταμείο Συνοχής θα επενδύσει 107 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του συστήματος του μετρό στο Πόρτο.

Εξασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και καλύτερη υγειονομική περίθαλψη στη Ρουμανία

Χρηματοδότηση ύψους 486,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής θα εξασφαλίσει αφενός την πρόσβαση σε καλύτερο πόσιμο νερό και αφετέρου την κατάλληλη επεξεργασία λυμάτων για περισσότερα από 400.000 άτομα στη Νοτιοδυτική Ρουμανία, ενώ θα αποτρέψει τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων στην επαρχία Σουτσάβα της Βορειοανατολικής περιφέρειας για 220 000 κατοίκους.

Στη συνέχεια, η ΕΕ θα επενδύσει 47 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των ιατρικών υπηρεσιών στη Βορειοανατολική περιφέρεια. Χάρη στην επένδυση αυτή, θα επωφεληθούν 90.000 κάτοικοι, οι ασθενείς θα λαμβάνουν θεραπεία υψηλής ποιότητας, ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και των μακροχρόνιων αναπηριών.

Βελτίωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης στον διάδρομο του Ατλαντικού

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα επενδύσει 265 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση άνω των 178 χλμ. σιδηροδρομικής σύνδεσης στη γραμμή υψηλών ταχυτήτων Μαδρίτης-Λισαβόνας μήκους 715 χλμ., και ιδιαίτερα στην περιοχή της Εστρεμαδούρας. Από το έργο θα επωφεληθούν οι εμπορευματικές και επιβατικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, ενώ θα υπάρξουν θετικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Το έργο αποτελεί μέρος του διαδρόμου του Ατλαντικού του δικτύου ΔΕΔ-Μ που συνδέει τη Νοτιοδυτική Ευρώπη με την υπόλοιπη ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης