Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σήμερα ότι είχε «χρήσιμες και ενημερωτικές» συνομιλίες με τον διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit στις Βρυξέλλες και είπε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει και πάλι τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Χαρακτηρίζοντας «πολύ σοβαρό» τον κίνδυνο η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ο Κόρμπιν είπε ακόμη πως οι προτάσεις του για μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ είναι αξιόπιστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί αυτό τον μήνα.

Απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αν η Βρετανία θα αποχωρήσει την προγραμματισμένη ημερομηνία, ο Τίμερμανς είπε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αυξηθεί ο φόβος του ότι «μπορεί να φύγουν ακόμη κι αν δεν το θέλουν».

«Ο κίνδυνος να φύγουν χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τίμερμανς συνέκρινε τις προσπάθειες ορισμένων Βρετανών βουλευτών να εμποδίσουν την Τερέζα Μέι από το να βγάλει τη Βρετανία εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία με τον μύθο του Δανού βασιλιά της Αγγλίας Κνούτου ο οποίος διέταξε την παλίρροια να σταματήσει, χωρίς επιτυχία. Αν οι Βρετανοί δεν υποστηρίξουν μια εναλλακτική επιλογή, το Brexit είναι η προεπιλογή, είπε.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να δείξει ευελιξία στη διόρθωση της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Μέι τον Νοέμβριο προκειμένου να εγκριθεί, αλλά κάλεσε τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit να βάλουν τέλος στη “χίμαιρα” ότι θα αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο με την Ιρλανδία την ίδια ώρα που επιδιώκουν διαφορετικούς οικονομικούς κανόνες στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τόνισε πως οι Βρυξέλλες “δεν θα πετάξουν την Ιρλανδία από το λεωφορείο”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης