Η ώρα των αποφάσεων πλησιάζει για τον ΟΠΕΚ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπολύει πυρά κατά του καρτέλ για το ακριβό πετρέλαιο, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποιεί ότι οι κυρώσεις στο Ιράν και τα οξύτατα προβλήματα στη Βενεζουέλα θα πυροδοτήσουν νέο έλλειμα προσφοράς στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, τα μέλη του Οργανισμού είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό για αύξηση της προσφοράς τους κατά 300.000 έως 600.000 βαρέλια ημερησίως για τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και το Ιράν δήλωσε χθες ότι αντιτίθεται σε όποια αύξηση των ορίων, που έχουν συμφωνηθεί, αξιωματούχοι αρκετών άλλων χωρών εξέφραζαν αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη Σύνοδο της Βιέννης.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ο συμβιβασμός δεν θα είναι τόσο φιλόδοξος όσο θα ήθελε η αγορά. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει προτείνει πιο δυναμική παρέμβαση στην αγορά, με αύξηση της προσφοράς κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Πάντως ΟΠΕΚ και Ρωσία απορρίπτουν τις κατηγορίες Τραμπ ότι ευθύνονται για τις ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών, επισημαίνοντας ότι ήταν η δική του πολιτική και ειδικότερα η απόφασή του να επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, που πυροδότησε το ράλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης