Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης εργάζονται σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να κυκλοφορήσουν ένα δημόσιο ψηφιακό νόμισμα που ελπίζουν ότι θα καταστήσει περιττά κρυπτονομίσματα όπως το Libra της Facebook, που θεωρείται ότι εγείρει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Το 19μελές μπλοκ έχει επίσης κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά μια αυστηρή ρυθμιστική προσέγγιση στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα για την κυκλοφορία του Libra στην Ευρώπη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξετάζει επίσης ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αυτή τη στιγμή παραμένουν εκτός ρυθμιστικού πλαισίου.

Η ευρωζώνη έχει επεξεργαστεί τα τελευταία χρόνια διάφορα σχέδια προκειμένου να καταστήσει τις ψηφιακές πληρωμές φθηνότερες και ταχύτερες, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει τεθεί κανονικά σε εφαρμογή.

Ωστόσο, τα σχέδια που ανακοίνωσε τον Ιούνιο ο αμερικανικός κολοσσός μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook για την κυκλοφορία του δικού της ψηφιακού νομίσματος, του Libra, για πληρωμές μεταξύ των εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών της στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο οδήγησαν στην επανεξέταση του όλου θέματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Libra ήταν το «καμπανάκι αφύπνισης», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι ύστερα από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δήλωσε επίσης ότι το Libra αναβίωσε τις προσπάθειες να διευρυνθεί η υιοθέτηση του συστήματος στιγμιαίων πληρωμών στην ευρωζώνη, γνωστού ως TIPS, που εγκαινίασε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το σύστημα αυτό έχει αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα από τις τράπεζες.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει ένα σχέδιο προκειμένου να καταστεί λειτουργικό το «δημόσιο ψηφιακό νόμισμα» και ότι θα το συζητήσει με τους άλλους υπουργούς τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, οι αρχές στην ΕΕ στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Facebook ότι το Libra δεν είναι καλοδεχούμενο στην Ευρώπη.

«Σίγουρα ο πήχυς που θα οριστεί για τη ρυθμιστική έγκριση θα είναι πολύ ψηλά», δήλωσε ο Κερέ.

Ο Λεμέρ πρόσθεσε ότι το Libra θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους για τους καταναλωτές, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ακόμα και την «κυριαρχία των ευρωπαϊκών κρατών» και επανέλαβε την έκκλησή του να μπλοκαριστεί το Libra στην Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης