Επιτακτική, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, χαρακτήρισε την ανάγκη προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, επισημαίνοντας πως η χώρα έχει έλλειψη νέων (greenfield) επενδύσεων.

Από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ από τις εφημερίδες “Vecernji List”, “Poslovni Dnevnik” και “24 Sata dailies”, η πρόεδρος της Κροατίας παρουσίασε πέντε βασικούς άξονες για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα πρέπει να σηματοδοτήσουν την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς, να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την εξαγωγική δραστηριότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, από το 1993 και έπειτα τα αποτελέσματα των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κροατία είναι σημαντικά όχι όμως τα επιθυμητά. Τα τελευταία 26 χρόνια, ΑΞΕ αξίας 33,5 εκατομμυρίων ευρώ έχουν υλοποιηθεί στην Κροατία, κυρίως μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων (brownfield). Περίπου το 1/3 αυτών των επενδύσεων κατευθύνθηκε στον χρηματοοικονομικό τομέα, το λιανικό εμπόριο και τον τομέα των ακινήτων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης