Την πιθανότητα “εισαγωγής” εποχικών εργατών από την Ουκρανία και την Αλβανία, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού που καταγράφεται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, που συμβάλλουν σε μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού της Κροατίας, Γκάρι Καπέλι (Gari Capelli).

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Ουκρανία και την Αλβανία, καθώς επίσης και με άλλες χώρες γι’ αυτό το θέμα, διότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως στον τομέα του τουρισμού, προβληματίζει πολλές χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Capelli, σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται σε τηλεγράφημα του κροατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Hina.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Αυστρία, για παράδειγμα, περίπου 90.000 αλλοδαποί εργάζονται στον τομέα του τουρισμού, ενώ εδώ (σ.σ. στην Κροατία) αντιστοιχούν στο 5%, το ανώτερο 6%, του συνόλου των απασχολουμένων στη χώρα», είπε.

Υπογράμμισε επίσης ότι, το περασμένο έτος, περίπου 8.000 αλλοδαποί απασχολήθηκαν στον τομέα του τουρισμού και διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην κάλυψη των κενών θέσεων σε όλους τους τομείς από το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων αναφέρουν ότι πέρυσι, η Κροατία “εισήγαγε” 200 αλλοδαπούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό . Από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2013, περίπου 1.000 νοσοκόμες εγκατέλειψαν την Κροατία και αναζήτησαν καλύτερο εργασιακό μέλλον σε χώρες της δυτικής – κυρίως – Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κροατία είναι αντιμέτωπη με έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς και σύμφωνα με αναφορές από παραγωγικές και επαγγελματικές οργανώσεις, ζητούνται εργαζόμενοι για τον τομέα των κατασκευών, του τουρισμού και των υπηρεσιών.

Ωστόσο, τα εργατικά συνδικάτα αντιδρούν σε μια τέτοια πιθανότητα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδεχόμενη διατάραξη της κοινωνικής ισορροπίας και τη διατήρηση του αριθμού των ανέργων στα ίδια επίπεδα. Η ανταγωνιστικότητα της κροατικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στο χαμηλό εργατικό κόστος, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Κροατίας Κρέσιμιρ Σέβερ, γράφει η εφημερίδα Vecernji list.

Τον περασμένο Νοέμβριο, με απόφαση της κροατικής κυβέρνησης αυξήθηκε ο κατώτατος (καθαρός) μισθός από 2.751 κούνα (περίπου 420 δολάρια) σε 3.000 κούνα (περίπου 460 δολάρια). Πρόκειται για ένα μέτρο, με το οποίο επιχειρείται να αποτραπεί η απόφαση πολιτών να εγκαταλείψουν τη χώρα για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον. Την τελευταία πενταετία περίπου 250.000 Κροάτες έφυγαν από τη χώρα με προορισμό χώρες της δυτικής κυρίως Ευρώπης, για να βρουν καλύτερη δουλειά και μεγαλύτερο μισθό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης