Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φοβήθηκαν μία ταχεία επιδείνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης, όταν αποφάσισαν στις 18 Μαρτίου μία σειρά έκτακτων μέτρων, αλλά ορισμένοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για την έναρξη νέων αγορών ομολόγων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Με τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε κατάρρευση και το κόστος δανεισμού των πιο αδύναμων μελών της Ευρωζώνης να εκτινάσσεται, η ΕΚΤ συμφώνησε σε μία συνεδρίαση αργά το βράδυ της 18ης Μαρτίου να αγνοήσει πολλούς από τους κανόνες που είχε θέσει η ίδια για την παροχή νομισματικής στήριξης και να αγοράσει ομόλογα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ φέτος για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επρόκειτο για μία αξιοσημείωτη αλλαγή πορείας σε σχέση με έξι μέρες πριν, όταν η ΕΚΤ είχε συμφωνήσει σε μία μικρή αύξηση των αγορών ομολόγων και η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ είχε υποβαθμίσει τότε την κρίση, υποστηρίζοντας ακόμη και ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να βοηθά στο «κλείσιμο των spreads (των διαφορών στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων)».

«Υπήρξε ομόφωνη συμφωνία ότι χρειάζεται τολμηρή και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που δημιουργεί η ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρουν τα πρακτικά.

«Επιφυλάξεις εκφράσθηκαν από ορισμένα μέλη σχετικά με την ανάγκη της έναρξης ενός νέου, ειδικά για τον λόγο αυτό προγράμματος αγορών ομολόγων», προσθέτουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τις νεότερες μακροοικονομικές προβλέψεις της, η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί έως και 10% φέτος – η μεγαλύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί έως τώρα – αν τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου δείχνουν ότι η ΕΚΤ αγόραζε ομόλογα σε ύψος – ρεκόρ, κυρίως ιταλικών ομολόγων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης