Ξέσπασε ο "πόλεμος του γύρου" με αφορμή μια πιστοποίηση

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, 15:25
Ξέσπασε ο "πόλεμος του γύρου" με αφορμή μια πιστοποίηση

Ένσταση κατά του φακέλου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), που επιχειρεί την πιστοποίηση του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), πρόκειται να καταθέσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ).

Αυτό είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Λευτέρης Γίτσας, σημείωνοντας ότι «είναι χρέος μας να σταματήσουμε το έγκλημα που πάει να γίνει με τον γύρο».

Ο ΣΕΒΕΚ κατέθεσε στο τέλος του 2018 τον φάκελο για την πιστοποίηση του γύρου ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ) και η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαρτίου, ενώ πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμαναν στο ΑΜΠΕ ότι «πριν την κατάθεση του φακέλου από τον ΣΕΒΕΚ δεν υπήρχε κανένας άλλο φάκελος και γενικότερα δεν είχε εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον».

Από την πλευρά της η ΕΔΟΚ, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας του φακέλου, για την πιστοποίηση του ελληνικού γύρου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ). «Με την πρόταση αυτή τίθεται ως κυρίαρχο στοιχείο η προέλευση της πρώτης ύλης, εν προκειμένω του ελληνικού χοίρου» επισήμανε ο κ. Γίτσας, λέγοντας πως «οι Έλληνες χοιροτρόφοι μπορούν να πετύχουν τουλάχιστον διπλασιασμό των μεγεθών τους σε έναν χρόνο, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες στην αγορά και με τη σωστή στήριξη».

Το σήμα ΕΠΙΠ αφορά την πιστοποίηση του τρόπου παραγωγής ενός προϊόντος, δηλαδή τη μοναδική συνταγή του, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης, ενώ με το σήμα ΠΓΕ πιστοποιείται η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, δηλαδή του χοιρινού κρέατος.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒΕΚ υποστηρίζει ότι η πρόταση της ΕΔΟΚ για να πάρει ο γύρος την πιστοποίηση του προϊόντος Προστατευόμενης Γεωργικής Ενδειξης δεν λαμβάνει υπόψιν τον μεγάλο όγκο των εισαγωγών τυποποιημένου γύρου και σημειώνει ότι με την κατοχύρωσή του ως ΕΠΙΠ προασπίζεται ο παραδοσιακός τρόπος κατασκευής του από τον αθέμιτο εισαγόμενο ανταγωνισμό.

«Είναι γεγονός ότι η ελληνική χοιροτροφία μπορεί να ικανοποιήσει μόνο το 35% των αναγκών της χώρας. Εάν ο γύρος κατοχυρωθεί ως ΠΓΕ, το πρόβλημα αυτό θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Ωστόσο, η πρόταση της ΕΔΟΚ υποχρεώνει τη χρήση μόνο ελληνικής πρώτης ύλης, ώστε να λάβει το προϊόν την πιστοποίηση κι αποτελεί παράλληλα μοχλό ανάπτυξης της χοιροτροφίας, η οποία πρέπει να αναστηθεί» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ΕΔΟΚ, καθηγητής Ανδρέας Γεωργούδης. Όπως είπε, η ελληνική χοιροτροφία συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι αυτάρκης σε χοιρινό κρέας μόνο σε ποσοστό 25%, όταν το 2004 η εγχώρια παραγωγή κάλυπτε το 46,5% .

«Το θέμα είναι ο ίδιος ο καταναλωτής να ενημερωθεί επαρκώς για τα δύο σήματα, ΕΠΙΠ και ΠΓΕ, και το τι ακριβώς σημαίνουν, όταν τελικά κατοχυρωθούν κι αναγνωριστούν. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην υπάρξει παραπλάνηση» επισήμαναν στο ΑΜΠΕ οι ίδιες πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μεταξύ άλλων διευκρινίστηκε από τις ίδιες πηγές ότι ο φάκελος που έχει κατατεθεί από τον ΣΕΒΕΚ και βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαβούλευση «αφορά το ΕΠΙΠ "Γύρος", όχι την ονομασία "Ελληνικός Γύρος". Και θα πιστοποιεί ότι το προϊόν με την ετικέτα "Γύρος" παράγεται με βάση συγκεκριμένη συνταγή, δεν θα πιστοποιεί την προέλευση κρέατος». Στον αντίποδα, «η πρόθεση της ΕΔΟΚ να καταθέσει φάκελο για την αναγνώριση της ΠΓΕ "Ελληνικός Γύρος", μπορεί να περιλαμβάνει την προέλευση του κρέατος (πχ ελληνική) ως υποχρεωτική προϋπόθεση».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, 15:25